I luv evrything about ..... I luv evrything about .....
Suka Bergambar? Penyakit?

Suka Bergambar? Penyakit?




Kami memang kaki gambar. Tak de masalah kalau anda semua nak kecam bagi kami setiap gambar adalah kenangan kami bersama. Bayangkan 5 tahun akan datang kita melihat kembali gambar gambar lama kita perrrrhhhh confirm tersenyum sorang sorang. Bukan kata “gila” tapi betapa bermaknanya mengingat moment tersebut. Bagaimana anak anak kita dipaksa memandang “camera” dan berhenti bermain seketika. Haha. Kenangan yang tidak boleh dibeli dan masa tidak dapat diundur lagi.


Suka berselfie tanda penyakit Mental? Betulker?
Boleh kasi pendapat anda mengenai “kenyataan” ini?
Adakah anda setuju?

Swafoto[1] atau selfie (/ˈselfiː/)[2] merupakan satu bentuk fotografi potret sendiri, biasanya diambil dengan menggunakan kamera digital ataupun telefon bimbit berkamera 


Gambar swafoto sering dikongsikan di media sosial seperti FacebookInstagram dan Twitterdan ia biasanya dilakukan dalam keadaan yang santai dan kasual.


Berselfie itu tak salah namun biarlah berpada-pada dan janganlah sehingga memudaratkan diri mahupun mengabaikan sensitiviti.


Hari Raya AidilAdha - Part 2

Hari Raya AidilAdha - Part 2


Timeline di media sosial penuh dengan gambar-gambar raya bersama seisi keluarga. Termasuk lah family Mama An juga. Walau keluarga Mama An tak sebesar keluarga orang lain tapi kenangan keluarga kami tetap kena ada. Ini lah keluarga kami pada Raya Aidiladha 2019.




\





Beriani Kambing for Hari Raya.

Beriani Kambing for Hari Raya.

First day of Hari Raya Korban.
Kami tak kemana mana. Alhamdullilah ada je tetamu datang rumah. Terima kasih banyak banyak kerana dengan kehadiran anda semua memeriahkan lagi hari raya kami sekeluarga.
Menu untuk hari raya korban kali ini, nasi beriani kambing beserta gulai dalca, sambal lada, telur masin dan acar timun.
                                      


Bak kata celebreti Ina, I’m done. Hahaha.. Nasi Beriani kambing ni entah berapa kali daaa Mama An buat tapi biasalah tiap kali buat tiap kali lah Mama An tanya Bigboss kita.Bukan apa kotnya lari taste kan. Hehe.
Maklum la air tanga Bigboss dengan air tangan ni lain je. Bak kata manusia rambut sama hitam tapi hati lain lain. Hahaha. Tak gitu?????
Ada sesiapa nak akan resepi Nasi Beriani yang tak ada di google?? Maksudnya my mom style lah. Kalau ada requests boleh la Mama An share sini nanti. Ilmu percumo!! Haha.
Kids ❤️ Raya!

Kids ❤️ Raya!


Bagi anak-anak, Hari Raya ialah hari yang paling ditunggu-tunggu!

Kegembiraan berhari raya yang dirasai oleh anak-anak ini adalah proses yang sama dilalui oleh setiap individu sewaktu mereka masih kecil. Jika dahulu, ibu bapa mereka yang membelikan pakaian baharu untuk mereka, hari ini mereka pula membelikan pakaian baharu untuk anak-anak. Mereka tahu nikmat kegembiraan yang dirasai oleh anak-anak sebagaimana mereka dibesarkan oleh orang tua mereka terdahulu.

Namun, kemeriahan hari raya juga perlu dilihat daripada perspektif yang berbeza. Lain orang, lain tahap kegembiraan mereka. Tidak semua mereka yang menyambut hari raya dalam suasana gembira. 

Alhamdullilah walaupun keluarga kami tidak sebesar mana tapi keseronokkan hari raya itu dirasai. Thank to my aunty and my cousin datang datang ke rumah untuk berhari raya bersama. Hehe

Kali ini untuk hari raya haji, anak anak mengenakan baju raya yang lepas. Alaa takkan lah tiap kali raya nak beli kan. Baru beberapa bulan yang lepas je sambut Raya Aidilfitri. Tema Raya 2019 adalah colour Marron tapi bila guna camera cikai ni keluar pulak tone merah. Huhu. Next Year kita kasi tukar colour lain. Sekali setahun je beli baju raya nih itupun sehelai sorang. Haha. Kena budget budget lah bukan nya pakai slalu pun. Ini dh tamat raya haji agaknya dah tak pakai kott!

Ada sesiapa yang buat open house lagi?! 











Takbir Raya

Takbir Raya







Raya Aidiladha August 2019 - Part 1

Raya Aidiladha August 2019 - Part 1

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada seluruh warga Malaysia yang beragama Islam. 

Dalam menjalani ibadah ini, sudah pasti ada di antara kita yang tertanya-tanya, apakah yang berlaku di sebalik kewujudan hari raya aidiladha atau hari raya korban ini.
Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha), Hari Raya Korban atau Hari Raya Haji
Bagaimanakah tercetusnya ibadah korban yang memerlukan umat Islam melaksanakan ibadah sembelihan?

Tahukah kita, ibadah ini dilakukan bagi memperingati peristiwa dan kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dalam menjalankan perintah Allah s.w.t juga kesabaran anaknya; Nabi Ismail dalam memenuhi perintah-Nya.
Pada suatu hari Nabi Ibrahim bermimpi, dalam mimpinya itu Allah menyuruh Nabi Ibrahim menyembelih anaknya yang bernama Ismail.

Selepas mendapat mimpi itu, Nabi Ibrahim pun memberitahu isterinya yang bernama Siti Hajar. Maka berbincanglah Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Ismail. Siti Hajar berkata:"Mungkin mimpimu itu hanya mainan tidur saja tetapi kalau mimpi itu merupakan wahyu, wajiblah dituruti."

Apabila mendengar kata-kata ibunya, Ismail berkata kepada bapanya: “"Ayahku, sekiranya ini merupakan wahyu dari Allah SWT, aku sedia merelakan diriku untuk disembelih". Setelah persetujuan dicapai, keesokan harinya Nabi Ibrahim pun membawa puteranya Ismail untuk disembelih.

Nabi Ibrahim tetap menjalankan tugas yang diperintahkan oleh Allah SWT terhadapnya. Setelah Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail sampai pada tempat yang dituju, berkatalah anaknya: “Wahai ayahku, aku fikir cara yang baik untuk menyembelih adalah dengan cara aku disembelih dalam keadaan menelungkup tapi mata ayah hendaklah ditutup. Kemudian ayah hendaklah tahu arah pedang yang tajam dan ayah kenakan tepat kepada leherku."

Kemudian Nabi Ibrahim pun melaksanakan perintah yang Allah SWT perintahkan dalam mimpinya. Baginda pun mengucapkan kalimah atas nama Allah lalu memancungkan pedangnya pada leher anaknya itu. Maka terperciklah darah mengenai badan Nabi Ibrahim. Sebagai seorang manusia biasa, Nabi Ibrahim pun menggeletar dan membuka penutup matanya.

Tetapi alangkah terperanjatnya apabila melihat yang disembelihnya itu bukanlah anaknya melainkan seekor kibas. Dengan memuji kebesaran Allah SWT kedua-duanya pun berpeluk-peluk sambil bersyukur kepada Tuhan kerana memberi kekuatan sehingga dapat melaksanakan amanat daripada Allah SWT.

Peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim menyembelih anak kandungnya Nabi Ismail, mempamerkan sifat ketakwaan dan ketaatan seorang hamba Allah demi menegakkan agama Islam walaupun terpaksa mengorbankan anak kesayangan sendiri. 

Peristiwa tersebut memberi makna yang cukup besar terutamanya dalam kehidupan hari ini di mana kebanyakan manusia semakin sibuk mengejar kemewahan dan kesenangan hidup. Pengorbanan bukanlah suatu perkara yang senang dilakukan, sebaliknya ia adalah sesuatu yang amat sukar.
Ziarah Kubur Arwah Ayah.. 7 Tahun tanpa Ayah.

Ziarah Kubur Arwah Ayah.. 7 Tahun tanpa Ayah.

ZIARAH KUBUR IBU BAPA
 
Menziarahi kubur ibu bapa adalah sunat muakkad dan besar pahalanya. Makin bertambah pahalanya – seperti diterangkan dalam hadith-hadith nabi s.a.w. Makin bertambah pahalanya, jika kubur ibu bapa diziarahi pada tiap-tiap hari jumaat dan dibacakan surah Yaasin disisinya. Kelebihan mengenang ibu bapa dengan doa dan dengan menziarahi kuburnya membawa kebaikan bukan sahaja kepada anak-anaknya yang soleh tetapi juga kepada anak derhaka. Seperti dalam sebuah hadith diterangkan: Anak derhaka yang kematian kedua ibu bapanya kemudian dia (menyesal dan bertaubat) dan sentiasa berdoa untuk mereka, nescaya ia diampuni Allah dan dikira sebagai anak yang taat.














I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com