I luv evrything about ..... I luv evrything about .....
Korang dah download ke MAE?

Korang dah download ke MAE?

Apakah MAE Maybank?

MAE adalah singkatan kepada Maybank Anytime, Everyone, sebuah bank digital yang mudah dibawa ke mana sahaja bersama tetapi dengan banyak ciri menarik termasuk menjejaki perbelanjaan dan menabung secara berkumpulan.

Orang yang tak ada akaun Maybank pun boleh gunakan MAE ni sebab ia ada nombor akaunnya tersendiri, macam T’nGo, Boost dan GrabPay jugalah. Jadi, kita boleh topup macam E-wallet dari bank lain macam biasa.

Cara Daftar MAE Maybank

  1. Download MAE Maybank di Google Playstore atau Apple iStore
  2. Setelah selesai download, buka aplikasi tersebut
  3. Sila login akaun online banking Maybank jika ada
  4. Akan ada menu “Say Hello To MAE”, sila klik menu tersebut
  5. Sila klik pada “Experience MAE Now”
  6. Selepas itu sila isi maklumat Email, Negeri dan nombor Invite Code jika ada.
  7. Anda perlu tambah nilai Maybank E-Wallet minima RM10 untuk pengaktifan.
  8. Sila klik “Savings Account” dan masukkan jumlah RM10 minima dan klik “OK”
  9. Kemudian sila klik “Proceed” dan klik sekali lagi “CONFIRM & PAY”. Done
  10. Sekarang akaun Maybank MAE E-Wallet sudah diaktifkan.
  11. Anda boleh klik “My Dashboard” untuk mengemaskini setting, menggunakan pelbagai lagi fungsi yang ditawarkan.

Ciri, Fungsi & Kelebihan MAE Maybank

Antara ciri-ciri dan kelebihan E-Wallet Maybank ini adalah seperti berikut:

1. Pembayaran Menerusi QR Pay

Pembayaran menggunakan QR kod ini pastinya memudahkan anda untuk melakukan transaksi. Menerusi MAE, anda perlu melakukan tetapan dahulu agar anda dapat memantau transaksi dan menetapkan had limit transaksi.

Cara mengaktifkan QR PAY MAE Maybank
  • Anda perlu klik pada logo M di bahagian bawah sebelah kanan
  • Pilih akaun bank atau kad kredit untuk cara pembayaran QRPAY
  • Tekan “Agree & Proceed”
  • Tetapkan had penggunaan (limit) untuk QRPAY

Cara buat bayaran QR PAY MAE Maybank

  • Pilih “Money Out”
  • Pilih “Pay with QR”
  • Imbas QR code
  • Masukkan nilai yang ingin di bayar
  • Transaksi akan diproses
  • Siap!

2. Jejak Penggunaan Wang

Dekat bahagian Expenses kita boleh track balik cara penggunaan duit anda.

Semua transaksi yang anda buat melalui Maybank akan direkodkan sini mengikut kategori iaitu Financial, Food & Beverage, Other Expenses, Home & Property, Transportation, Medical, Services, dan Entertainment.

Susunan kategori ini dapat memberi gambaran lebih mendalam tentang perbelanjaan wang kita.

3. Kongsi Jumlah Bayaran Dengan Rakan / Split Bill

Ya, anda boleh membuat pembahagian bil, meminta dan menghantar wang kepada mereka dan berkongsi segala butiran melalui Whatsapp, Telegram, Messenger dan sebagainya.

Rakan-rakan dan keluarga anda diberikan masa selama 30 hari untuk melakukan pembayaran pembahagian tersebut kepada anda.

Cara guna Split Bill MAE Maybank
  • Anda perlu klik pada money in
  • Pilih Split Bill
  • Pilih teman yang anda ingin berkongsi pembayaran bil tersebut.
  • Anda boleh melakukan pembayaran sama ada secara sama rata(equally) atau berasingan (separately).
  • Bagi separately, anda boleh memasukkan nilai yang ingin dibahagikan antara teman anda.

4. Tabung Simpanan

‘Tabung’ adalah satu lagi ciri baharu yang diperkenalkan untuk membantu pelanggan Maybank menyimpan duit secara konsisten dan berkala mencapai matamat mereka.

Ini, katanya membolehkan amalan menabung menjadi lebih senang, progresif dan mudah contohnya untuk nak buat belanja perkahwinan atau percutian.

Terdapat 2 jenis ‘Tabung’ yang boleh dibuka iaitu

  • individu
  • kumpulan

Cara buat Tabung MAE Maybank

  • Pergi di bahagian ‘MORE’.
  • Create ‘Tabung’ dan pilih kategori yang anda nak contohnya ‘Shopping’, ‘Travel’, ‘Roadtax’ atau boleh tulis sendiri apa yang kita nak.
  • Kemudian pilih bila anda nak mula menabung dan bila anda nak tabung anda penuh.
  • Amaun berapa RM sebulan yang anda kena simpan untuk capai target tabung anda akan dikira secara automatik.
  • Kemudian anda juga akan diberi pilihan sama ada nak menyimpan dalam tabung sendirian atau anda nak menabung dengan orang lain.
  • Pilih akaun mana untuk auto-deduct. Siap!

NOTA: Jangan risau, kalau ada kecemasan, kita boleh guna duit dalam tabung ini dan keluarkan seperti biasa.


 KREDIT : https://harianpost.my/

Misi Bantuan C19 dan Pasca Banjir DPMM x PPIM | Kelantan

Misi Bantuan C19 dan Pasca Banjir DPMM x PPIM | Kelantan

Kerja kerja menyiapkan 400 bakul Makanan dan keperluan untuk misi bantuan kepada mereka yang terjejas akibat COVID-19 dan juga mangsa banjir.

Tanah Merah๐Ÿ“

Pasir Mas๐Ÿ“
Terima kasih kepada semua penyumbang dari seluruh Malaysia.
Terima kasih juga Yang Berhormat Dato' Haji Abdul Fattah Mahmood (Timbalan Speaker DUN Kelantan yang juga ADUN Bukit Panau), pegawai DUN, penghulu dan para sukarelawan, Puan Nazatul Asma, Kelab Belia Kg Baru Pak Hussin dan Hakim yang mempermudahkan urusan kami dan membantu secara langsung dan tak langsung.
Semoga Allah murahkan rezeki dan diberi kesihatan yang berpanjangan. Amiiiiin...
Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Kelantan.
Tahniah DPMM Kelantan... Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM)
Bermula 6m dengan Little Baby Grains.

Bermula 6m dengan Little Baby Grains.

Selalunya bila anak pertama jea mamanya excited lebih tapi mama ann tiap kali ada anak kecik excitednya belebih lebih. haha.

Semua dihujung jari la katakan. Kalau sebelum ini di fb, instagram, telegram haa sekarang lazada&shopee pulak.
Baby dah 6m mula la belikan keperluan untuk makan makan. Kaau anak anak seblum ini cuma gunakan beras yang sedia ada tapi this time kita cuba gunakan beras dari
Little Baby Grains
.
Produk keluarannya ada macam macam jenis.
Utk 6m, ada beberapa pilihan ye.
RANGKAIAN PREMIUM. Ada loose pek & Starter Kit 6-8 months dan 9-12 months.
RANGKAIAN BASIC, ia juga pilihan yang sangat berpatutan, tanpa menjejaskan pemakanan untuk baby! ๐Ÿ˜Š

Tummy Care dari RANGKAIAN NUTRITIONIST FORMULATED juga menjadi kesukaan para mommies.
Lastly, RANGKAIAN CEREAL yang banyak convenient. Hanya perlu tambah air suam utk prepare ๐Ÿ˜Š
PROMOSI PKP 2.0 BERAS MASJID Al-NABAWI

PROMOSI PKP 2.0 BERAS MASJID Al-NABAWI

 


PROMOSI PKP 2.0

BERAS SUPER IMPORT CAP MASJID AL-NABAWI (5KG)
PROMOSI!! PROMOSI!! PROMOSI..
NGO, DERMAWAN,AHLI POLITIK, AGENSI KERAJAAN & INDIVIDU BAIK HATI YANG INGIN MENDERMA DAN MENYUMBANG KEPADA MEREKA YANG TERJEJAS AKIBAT PANDEMIK COVID-19 DAN MANGSA-MANGSA BANJIR BOLEH DAPATKAN BERAS DENGAN KAMI..
Perkhidmatan penghantaran beras disediakan.
Tiada caj yang dikenakan untuk penghantaran disekitar Kota Bharu.
Kami juga Menyeru Pemborong dan Peruncit-Peruncit mendapatkan dan memasarkan Beras kami.
Perkhidmatan penghantaran beras disediakan.
Tiada caj yang dikenakan untuk penghantaran disekitar Kota Bharu.
SEKOLAH DIBUKA MUSIM PKPB/PKPP 2021

SEKOLAH DIBUKA MUSIM PKPB/PKPP 2021

Kawasan PKPB,
Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan.
Kawasan PKPP:
Perlis dan Serawak.
Sesi persekolahan dibuka mengikut takwim - KPM

 

MENANG RM 100 BERSAMA NASI KANDAR LORONG KUBUR

MENANG RM 100 BERSAMA NASI KANDAR LORONG KUBUR

MENANG CASH RM100.00
kerana memilih
Mohd Khairi MegaTransformasi Timur
sebagai pemenang share terbanyak.
Nasi kandar yang dapat memuaskan gian anda tanpa perlu berkunjung jauh ke Penang. Pasir Mas Kelantan pun dah ada.
Dicampur pula dengan kuah campur banjir lalu melekat di tangan, perrhhhh nikmatnya.
Dibuka setiap hari dari jam 11 pagi sehingga 3 petang.
Tutup pada hari jumaat sahaja.
Semoga murah rezeki & Terima kasih sekali lagi!
Minta tolong Like & Follow, https://www.facebook.com/niknurehandotcom
NASI ARAB CHEF AMMAR LAMB SHANK VIRAL!!!

NASI ARAB CHEF AMMAR LAMB SHANK VIRAL!!!

Bare wajib try.. bilo lagi nok tra Lamb Shank chef tersohor ni dokk.
LAMB SHANK VIRAL!!!
Nyor lalu iklan kat fesbuk ni, apo lagi kita tra order 1 set lamb & 1 set ayam.
Alhamdullilah kenye berdooh.. sedappp sangat sangat. Memey puas hati. Maklum la Chef Ammar ada cerita yang dia akan masak penuh dengan kasih sayang & sepenuh hati lain jadinya.
Bila kita merasai sendiri, baru kita tahu apa lainnya..
Rempah untuk lamb shank ini memang padu giler, sangat lembut & woww!
Aromanya walamakk powerr! bagi yang sukakan pedas jangan risau sudah disediakan cili padi.
Kalau diikutkan 1 hidangan berharga RM49 memang la agak mahal. Jangan la makan hari hari. Tapi, kalau gaji korang 10k,12k tak ada hal la kan.
1 of the best nasi arab lamb shank & ayam kabsah
Sangat disyorkan untuk mencubanya!!
Tapi selera lain lain. Bukan apa nanti kata kami ni 'bohong' lah sbb orang lain makan kata tak sedap pun. haaaaaa sudah.
Selalunya kita tengok Chef Ammar di tv tapi kali ini kita dapat merasai keenakkan nasi arabnya. Siapa tak kenal Chef Ammar yang berasal dari palestin. Datang berhijrah ke Malaysia ni dari tahun 1985.
Menu NASI ARAB CHEF AMMAR ROADTRIP
1. Lamb Shank
๐Ÿ–
Lamb shank 480 gram +
๐Ÿš
1 nasi mandy +
๐Ÿฅš
1 Telur Saffrone - RM49
2. Chicken Kabsah
๐Ÿ—
Ayam Kabsah 1/4 size +
๐Ÿš
1 nasi mandy +
๐Ÿฅš
1 Telur Saffrone - RM29
Add on
5.
๐Ÿฅš
Telur Saffron - RM3
6.
๐Ÿš
Nasi Tambah - RM8
7.
๐ŸŒถ️
Sos Sambal - RM3
8.
๐Ÿฅ’
Salatah Salad - RM3
*Setiap set yang dibeli sudah ada 1 Sambal dan 1 Salad ya.
Trima kash banyak kerana memberi peluang org kelate merasai kelazatan nasi arab ini. Lain kali maghi plok deh
Minta tolong Like & Follow, https://www.facebook.com/niknurehandotcom

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com