I luv evrything about ..... I luv evrything about .....
Sky Mirror Kuala Selangor Vacation & Price Ticket

Sky Mirror Kuala Selangor Vacation & Price Ticket

Sky mirror Kuala Selangor ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Adult RM80
Child RM60

Package contains:
1. Round trip boat transfer
2. Insurance
3. Photography service
4. Mineral water
5. Nasi lemak & snack
6. Jetty's facilities
1. Time to be at jetty for meet up & register before departure (as per schedule)
2. Boat will be departed from jetty by the time (as per schedule)
3. Taking 30 minutes of boat ride from jetty to sky mirror beach.
4. Arrived sky mirror beach and explore for an hour over there.
5. Taking the speedboat back to jetty, after 30 minutes will be arrived at jetty.
6. Enjoy your nasi lemak and take a rest at jetty, after that walk to your tour guide and double confirm with him/her about the photos & your WhatsApp number. (Soft copy of phtos will be sent via Google Drive link by WhatsApp)
SKY MIRROR KUALA SELANGOR DESTINASI POPULAR DAN TRENDING! PANTAI PERSIS CERMIN DI TENGAH LAUT

SKY MIRROR KUALA SELANGOR DESTINASI POPULAR DAN TRENDING! PANTAI PERSIS CERMIN DI TENGAH LAUT


Pantai Kuala Selangor adalah tarikan pelancong yang unik yang hanya boleh diakses oleh pelancong dua kali sebulan, semasa bulan baru dan tempoh bulan purnama. Ia terletak 1.74 batu nautika dari pantai perkampungan nelayan Jeram, Selangor, di tengah-tengah Selat Melaka.
Kebanyakan masa, ia adalah tenggelam di bawah laut, yang menjadikannya tidak di peta dunia.Ia adalah ketika pasang surut adalah ideal bahawa bar pasir ini muncul, Malaysia sendiri "Salar de Uyuni".
Pantai Kuala Selangor lebih dikenali sebagai "Mirror of the Sky" sebagai perairan cetek dari "Pulau Rahsia" ini mencerminkan langit sepanjang masa, menjadikan banyak peluang fotografi yang unik. Pulau ini menjadikan destinasi pelancongan yang sempurna untuk percutian anda, ia juga merupakan habitat untuk banyak pertanian marin. Yang paling biasa ialah laut dan kerang bayi yang tersebar dengan banyaknya di dalam pasir.
Akhir sekali, bawa kamera, telefon, GoPro dan nikmati perjalanan!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prebook tiket anda dengan kami, The Sky Mirror muncul hanya 3 hari sebelum dan 5 hari selepas bulan baru dan bulan purnama, masa yang berbeza sepanjang kitaran juga, masa yang paling selamat untuk melawat Cermin Sky akan antara pukul 7 pagi hingga 2 petang. Perjalanan dari jeti ke pantai Langit Cermin mengambil masa kira-kira 30 minit, dan perjalanan pulang anda mungkin bernasib baik walaupun untuk melihat lumba-lumba merah jambu juga!
Make your trip to Sky Mirror even more pleasant by bringing these recommended items:
- Camera
- Hat or cap
- Sunscreen
- Sunsglasses
- Towel
- Clothes (Pack an extra set for changing if you get too wet)
- Sandal or slippers (Everyone need to take off the shoes before get off from the boat, bare foot on the beach)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tips :
1. Pergi kat spot yang tak ada orang. Lagi best nak bergambar dan lebih privacy.
2. Lebih elok pilih spot yang nampak permukaan air sahaja. Konon-konon macam tengah terapung bila berdiri kat situ. (Kalau korang tengok gambar-gambar saya di atas, ada sesetengah gambar yang ada banyak tompok pasir. Tak berapa cantik sangat hasilnya.)
3. Kalau nak dapatkan pantulan lebih elok, pilih spot yang airnya tenang dan tak ditiup angin. (Sebab angin kat situ agak kuat.)
4. Sebelum ambil gambar, tengok dulu dengan mata kasar sama ada nampak atau tidak effect pantulan tu. Kalau pantulan tak jelas, sila re-angle dan carilah sudut yang betul-betul jelas sampai dapat. Mesti ada.
5. Bila dah nampak effect cermin dengan mata kasar, baru boleh ambil gambar!

Kredit : says.com
Anda mempunyai kira-kira 45-60 minit untuk menghabiskan masa di pantai Mirror Sky, bergantung kepada cuaca. Semasa berada di sini, gunakan sepenuhnya kesan cermin semulajadi di sini dan tangkap beberapa foto kreatif! 
Lawatan anda ke Sky Mirror sangat dipengaruhi oleh pasang surut, ombak, dan cuaca. Pastikan barang-barang anda diletakkan di dalam beg tahan air dan kekal terhidrasi pada setiap masa! Dan tetap rapat dengan anggota krew kami sekiranya berlaku kecemasan!

Salah satu destinasi utama di Kuala Selangor
Semasa anda melawat Sky Mirror Malaysia, anda juga mungkin mahu mengambil perjalanan ke tempat-tempat mercu tanda yang berhampiran
1. Melawati Hill
2. Jeti Mirror Sky Kuala Selangor
3. Taman Alam Kuala Selangor
4: Hotel De Palma
5: Sejarah Muzium Kuala Selangor

Tourism Malaysia : Media & Industry Appreciation Dinner 2019.

Tourism Malaysia : Media & Industry Appreciation Dinner 2019.

Sekitar 160 pengamal media dari seluruh Malaysia menyertai malam tersebut.
Kehadiran malam ini menunjukkan tanda sokongan padu bagi merancakkan lagi industri pelancongan negara, lebih-lebih lagi dalam perjalanan menuju ke Tahun Melawat Malaysia 2020. Ia merupakan satu lagi tahun yang pantas untuk pelancongan dan pelancongan global,yang terus menjadi salah satu industri paling pesat berkembang di dunia yang telah mendapat banyak manfaat daripada inovasi teknologi barudan lebih banyak pilihan perjalanan. 
(Program Lawatan Media dan Malam Penghargaan Media & Industri Tourism Malaysia 2019)
GlassHouse At Seputeh

GlassHouse At Seputeh

Pengalaman Pertama ke GlassHouse di Seputeh

Kediaman seni bina bandar yang luas terletak di tengah-tengah persekitaran puncak bukit mentah Seputeh, betul-betul di tengah-tengah Kuala Lumpur. Panel lantai hingga ke siling kaca. Ianya sangat kelihatan hebat dan sesuai untuk persidangan besar-besaran untuk mesyuarat keci seperti mengadakan seminar latihan, Pelancaran Produk, Mesyuarat Lembaga atau majlis untuk pemenang anugerah tahunan dan makan malam.
Disamping sesebuah syarikat dapat raikan pekerja dengan membuat acara syarikat atas kejayaan tahunan dan memberi semangat pekerja,pasukan atau individu untuk lebih cemerlang dalam kerjaya.

(Akad Nikah, Annual Dinner, Aqiqah, Baby Shower, Bazaar, Birthday, Bridal Shower, Conference, Corporate Function, Engagement, Exhibition, Family Function, Fashion Show, Film & Video, Fund Raising, Marketing Event, Media Launch, Meetings, Press Conference, Private Party, Product Launch, Proposal, Roadshow, ROM, Seminar, Team Building, Training, Wedding, Workshop)

Glasshouse di Seputeh ini boleh menempatkan 400 tetamu duduk dan pelan lantai fleksibel boleh dikonfigurasi dari 2000 sf hingga 8000 sf, sesuai untuk upacara segala bentuk dan saiz.

Kemudahan
1. Penyaman udara

2. Kemudahan AV

3. Mikrofon

4. Bilik peribadi
5. TV projektor
6. Pentas

Glasshouse at Seputeh

17, Lorong Syed Putra Kiri,

Taman Seputeh,

50460 Kuala Lumpur, Malaysia.


Email us through the inquiry form below for rates & booking. Kindly Whatsapp/Text if we're unable to attend to your immediate call. 

Website: http://www.glasshouse.my/

GPS Coordinate: 3.125095, 101.689030
Locate us on Google Map

Pauh Ringan atau Mangga Muda di Jeruk

Pauh Ringan atau Mangga Muda di Jeruk

Mangga telur juga dipanggil dengan nama “Pauh Ringan” kerana ia cepat berbuah Nama botaninya Mangifera indica.
Orang Kelantan menyebut buat tersebut sebagai “pauh ringan”.

Anak dari biji benih boleh menghasilkan buah selepas 2 tahun. Pokoknya rendah dan lebat buahnya. pokok boleh dicantas selalu untuk memudahkan penuaian hasil.

Buahnya sangat masam ketika muda tetapi manis apabila masak ranum. Buahnya digunakan untuk membuat jeruk, acar, sambal dan pajeri dan dimakan begitu saja.
JERUK PAUH/MANGGA MUDA
Credit Resepi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
2kg buah pauh/mangga muda
5 sudu besar garam kasar
3 cawan gula
6 cawan air
air utk merendam hirisan mangga

Cara:
1. Kopek kulit buah mangga dan kemudian belah dua.
2. Buang biji dalamnya dan hiris nipis buah tersebut. Jgn terlalu nipis nanti jeruk yg dihasilkan lembik dan tak rangup (anggaran dlm 1/2 cm). Buat sampai habis.
3. Basuh buah mangga yg dah dihiris tadi dan masukkan kedalam sebuah bekas/besen yg besar.
Isikan air menutupi paras buah mangga dan masukkan garam. Kacau.
4. Biarkan lebih kurang 24 jam sambil sesekali dikacau. (tak perlu letak dlm peti ais)
5. Bila buah mangga dah bertukar kekuningan, bilas bersih dan toskan.
6. Masak gula bersama 6 cawan air hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
7. Bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas berisi hirisan mangga. Kacau sebati.
8. Masukkan kedalam peti ais dan biarkan selama 12 - 24 jam. Lagi lama lagi mesra mangga dgn air gula.
9. Hendaklah sesekali keluarkan dan kacau agar air gula sebati dgn hiraisan mangga.
10. Kalau nak kuah lebih, boleh lebihkan air dan gula masa memasak air gula.

Andainya jeruk kurang manis bolehlah ditambah gula dgn cara menaburkan gula secukupnya atas jeruk dan simpan balik dalam peti ais. Insyaallah gula akan larut dan jangan lupa utk mengacaunya .
Jeruk ni sedap dimakan sejuk.

*Memang makan masa sket nak hasilkan jeruk ni tp insyaallah berbaloi-baloi ^___^
* untuk menghasilkan jeruk yg rangup boleh juga dimasukkan sedikit air kapur dlm air rendaman (bersama garam)

Kredit : Gambar Keluarga
Kedai Kopi White House Kota Bharu

Kedai Kopi White House Kota Bharu

Kelantan, orang kata syurga makanan. 
Harga memang berpatutan dan pilihan memang banyak.

Kedai Kopi White House, yang terletak bertentangan dengan Masjid Muhammmadi.

White House memperkenalkan pilihan sarapan yang enak seperti roti bersama butter dan juga kaya. Kayanya diperbuat sendiri. Terasa manis dan cukup lemak. (Tidak terlalu manis)

Di sini juga terdapat pelbagai pilihan nasi bungkus seperti nasi berlauk ikan, nasi dagang, nasi lauk ayam, nasi tumpang, nasi lemak dan lain lain.

Pengalaman ann ke sini lah white house selalunya penuh sesak dan bersedia kita untuk menunggu meja. Tapi kalau bernasib baik ada je meja. 

Selamat Bersarapan Pagi!

Address: 
Kedai Kopi White House
1329-L, Jalan Sultanah Zainab
15050 Kota Bharu, Kelantan
Tel: +60 9-748 4119

Facebook White House ;

Minta Like & Follow ;

#TMK2020 #TahunMelawatKelantan2020 #VisitKelantan2020  #kelantandihati
#VisitMalaysia2020 #VM2020 #bloggerpantaitimur #bloggermalayasia #bloggerkelantan #istanajahar #muziumnegerikelantan
#NikNurehanDotCom






Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com