Mandi malam boleh sebabkan lumpuh? - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Mandi malam boleh sebabkan lumpuh?

01 September 2008

Mandi malam boleh sebabkan lumpuh?

Nik Nurehan | Monday, September 01, 2008 | 2 Komen

UMAR membetulkan kedudukan bantal isterinya, Asnah di Bukit Lintang, Melaka semalam.

MELAKA - Amalan mandi malam boleh menyebabkan lumpuh!
Mungkin ramai yang tidak mempercayainya dan menganggap ia hanya mitos.
Namun bagi Umar Abdul Rahman, 62, amalan mandi malam dipercayai telah menyebabkan isterinya, Asnah Yaman, 60, lumpuh seluruh badan sejak empat bulan lalu.
Menurutnya, isteri beliau mula mengamalkan mandi malam iaitu antara pukul 8 dan 9 malam setiap hari sejak enam tahun lalu.
"Saya pernah menasihatkan isteri agar tidak mandi malam kerana pernah terdengar petua orang tua bahawa mandi malam tidak elok untuk kesihatan," katanya ketika ditemui di rumahnya di Bukit Lintang di sini semalam.
Umar memberitahu, nasihatnya itu tidak diendahkan oleh isterinya itu dan beliau (isteri) terus mengamalkan mandi malam setiap hari.
"Kira-kira empat bulan lepas, secara tiba-tiba isteri saya mengadu badannya rasa lemah dan hanya berbaring di katil saja.
"Namun setelah dua hari, keadaan isteri saya masih tidak berubah lalu saya membawanya ke hospital dan disahkan lumpuh," kata pesara tentera itu.
Beliau memberitahu, setelah isterinya lumpuh, beliau semakin yakin bahawa petua itu memang ada kebenarannya dan amalan mandi malam memang boleh mengundang pelbagai penyakit.
Ujarnya, selain boleh menyebabkan lumpuh, beliau juga percaya amalan mandi malam boleh menyebabkan seseorang itu tidak subur.
"Kepada yang suka mandi malam, saya nasihatkan agar tinggalkan amalan itu sebelum terlambat," katanya.

Related Posts

2 comments:

  1. ayoo ama..takut siot..ish cane nih..jd nak mandi sblm kol 8 la ek

    ReplyDelete
  2. agaknya. entah la sis. an sendiri slalu mandi kui 12. hahaha

    ReplyDelete

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com