9/1/10 - 10/1/10 - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: 9/1/10 - 10/1/10

[ Selsema] Running Nose

Nik Nurehan | Thursday, September 30, 2010 | 0 Komen
Woman with Running Nose
Tanda Awal:
Bersing, ketat hidung, hidung tersumbat, hidung berair, sukar bernafas, & selalu sakit kepala.

* Adoiii, x sehat neh. Dari pagik trasa bdn neh lemah2 jerk. Trasa panas jerk. Malam neh hidung tsumbat la pulak. Camne mau tidoq neh. Hhuuuwaaaaaaaaaaaaa

Growing Happiness is 2 months old today!

Nik Nurehan | Thursday, September 30, 2010 | 0 Komen
Mohd Khairi,
Happy 2 month anniversary sayang... I love u more and more everyday. I'm so glad that i found you. My life has totally changed after i met u.
I love u (♥‿♥)

Cemburu Tanda Sayang?

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen
Benarkah cemburu tanda sayang? ade benarnya dalam beberapa keadaan dan adakalanya tidak dalam kebanyakan keadaan…

tak dapat tidak, adalah lumrah manusia memiliki perasaan cemburu…dalam kisah percintaan setiap insan,Namun, pada pendapat Cik An soal cemburu ini adalah subjektif…sifat ini dimiliki oleh semua umat manusia tidak kira gender…cemburu yang mendatangkan kebaikan adalah bagus dalam memupuk hubungan cinta yang lebih mendalam berbanding cemburu buta…terserah pada diri masing2 utk mengarahkan perasaan cemburu itu sebenarnya…kita yang memilihnya…

Cemburu Yang Positif!
dapat memperbaiki diri sendiri ke arah yang lebih baik.
dapat muhasabah diri dalam mengenal pasti dimana silap kita
dapat memberikan satu perspektif baru dalam suatu perhubungan
memberikan motivasi kepada diri kita

Cemburu Yang Negatif!
cemburu yang mencipta jurang antara pihak
memberi tekanan apabila melihat sesuatu tidak seperti yang kita kehendaki
mengeruhkan lagi keadaan semasa
mewujudkan rasa ketidakpercayaan antara pihak

Setia, cemburu tanda sayang

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen
DALAM sesebuah perhubungan, tidak salah jika ada perasaan marah atau cemburu kerana ia sudah adat cuma jangan berlebihan.

Emosi marah tidak harus menguasai diri kerana ia hanya akan mendatangkan keretakan dalam hubungan.

Mengikut kajian pakar, hampir 80 peratus keretakan dalam perhubungan berpunca apabila perasaan marah dijadikan perasaan utama. Ini berlaku apabila setiap kali wujud krisis dalam hubungan, setiap pasangan akan mula berfikir untuk memutuskan hubungan dan mencari pengganti yang mungkin lebih memahami perasaan diri yang sebenarnya. Kadangkala masalah kecil diperbesarkan sedangkan masalah itu boleh diselesaikan dengan berbincang antara satu sama lain. Tetapi apabila perasaan marah sudah menguasai diri dan hubungan berakhir, lazimnya ia berlaku dengan alasan tiada jodoh dan sefahaman. Memang benar jodoh itu di tangan Tuhan tetapi kita berhak berusaha agar jodoh kekal bersama orang tersayang. Tetapi jangan hanya sebelah pihak saja berusaha. Usaha mesti dilakukan kedua-dua pihak untuk mendapatkan hasil lebih memuaskan. Satu lagi perasaan yang perlu diatasi adalah cemburu. Tidak salah untuk rasa cemburu tetapi biarlah berpada-pada. Memang benar cemburu tandanya sayang tetapi jangan melampaui batas. Tidakkah rasa sia-sia hubungan yang dijalin sekian lama terputus begitu saja hanya disebabkan cemburu pada pasangan? Ramai yang memperkatakan soal cemburu malah pelbagai cara untuk mengekang perasaan cemburu daripada terus menyelubungi hidup.

Terdapat dua langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan perasaan cemburu mengawal hidup kita iaitu jujur dan setia.

Memang ada perkara yang tidak memungkinkan kita berterus terang tapi bagi mengelakkan pasangan memikirkan perkara yang bukan-bukan, lebih baik jujur dan berterus terang dengan pasangan bagi mengelakkan perselisihan faham berterusan.

Jika jujur pada pasangan, sudah pasti dia akan menaruh kepercayaan dan mengekalkan perhubungan itu hingga ke akhir hayat. Kesetiaan juga memainkan peranan penting kerana jika kita sayangkan pasangan, sudah pasti kita juga akan setia padanya. Jika sayangkan seseorang, sudah pasti kita tahu siapa yang ada di hati. Jadi, apabila sentiasa mengingati pasangan, amat mudah untuk kita mengelakkan diri daripada berlaku curang pada pasangan. Cinta terasa indah apabila ke mana saja kita pergi, si dia sedia menemani tetapi terasa pahit apabila kita ternampak pasangan berjalan berdua-duaan bersama insan lain.

Apapun, jangan biarkan marah dan cemburu terlalu menguasai diri. Berikut sedikit panduan untuk membantu kita menjauhi rasa marah dan cemburu, sekali gus mengekalkan keindahan hubungan bersama si dia:

> Jangan sesekali memungkiri janji.
> Sentiasa jujur kepada si dia kerana wanita atau lelaki memang benci apabila ditipu.
> Beritahu si dia mengenai sesuatu perkara dengan tepat.
> Jika si dia dalam keadaan bermasalah, sentiasa menggembirakannya.
> Andai anda jujur, si dia akan setia kepada anda.
> Jangan terlalu mengongkong dirinya kerana dia juga inginkan kebebasan.

Copy paste dari

Kesan Positif Cemburu

1. Mengelakkan si dia curang kepada kamu
2. Sentiasa menghormati kamu dan tidak pandang pada orang lain apabila bersama kamu.
3. Sentiasa menjaga hati kamu
4. Segala pergerakannya di bawah kawalan kamu

Kesan Negatif Cemburu

1. Si dia akan cepat bosan bersama kamu
2. Percintaan kamu hambar kerana kamu langsung tidak ada kawan lain
3. Selalu berlaku pertengkaran kerana sifat curiga yang terlampau
4. Pergerakan sentiasa diawasi seperti orang bersalah

I'm truly Sorry

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen
Sayang,
Maafkan sayang ni.
Tlalu byk myusahkan, kerenah yang mguji & tlalu manyak maaf yang terucap.
Tlalu byk yang perlu diperbaiki. Tak kira sayang ni mahupun sayang tu jua.

Andai kata sayang ni myakitkan kamu, maapkan yang. Sayang ni tahu, kamu trasa krn 'comment' itu.

Love You!

Serimas D' Royal

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen
Sgt2 kebetulan okeh, baru jek smalam/hari kelmarin saya ke situ utk membeli akok. Tut2 hari neh sy membeli majalah wanita (bulanan) Belek punya belek lorrrrrrrrrr ada pulak mgenai SERIMAS D'ROYAL neh. hahaha.. Tbaekkkkkkk punya ah!!

The Akok

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen
Sweetish cake made from egg, gula melaka and coconut milk.
( pancake like, made from duck eggs, brown sugar, pandanus leaves and coconut milk.
Baked in a special "bahulu" like copper case heated over light fire.
Look simple and perhaps simple ingredients too, but only the most skillful pastry-maker could bring out the real flavour and smooth melting-in-the-mouth texture )

Respons FireFly

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen

from Firefly Info

date Wed, Sep 29, 2010 at 1:33 PM
subject RE: Pertanyaan

hide details 1:33 PM (54 minutes ago)
Dear Nik Nurehan,
Terima kasih diatas email Cik.
Untuk penempahan secara online, puan tidak boleh menggunakan debit kad dari mana mana bank.
Puan boleh menghubungi pusat khidmat Firefly di talian 03-78454543 untuk pertanyaan lanjut berkenaan harga dan promosi kami.

Firefly oo Firefly

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 1 Komen
Firefly Malaysia Logo Vector Download
Pusing pala.
First time nk mcuba pkhidmatan firefly neh. tutt masa nk wt payment, lolll!!
Mau credit card la pulak. I mana la adow credit card ni beb. Mcm mana ekss. Debit card aka maybank2u/cimbclicks tu x diterima yerkk? Ke i x nampak ekk..? Korang2 yg tbiasa/biasa sgt naik firefly neh, bg tau la yerk. Betulkan x leh guna debit card gitu? Aiyakksss camne pulak. ish ish!! mmg x de harapan la nk naik firefly neh! haha. nsib! nsib! HHUuwaaaa..
Dengan gigihnya & tidak puas hati, i telah send email ke team firefly. tunggu aja respons dr mereka!!

* Sejak bila bahasakan diri "I" neh. Muhahahahaa

* Tu la tbiasa dengan air asia & mas. haha. sabaq je lah!

Pay via Online Banking

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen
Who will use this payment facility?
Customers who wish to make bookings via Firefly Call Centre and make payment by cash.
How can customer make cash payment after the booking?
Customers can make payment via online banking at the following banks:
Ambankwww.ambankgroup.com
Bank Islamwww.bankislam.com.my
How is the booking process done?
Customers can inform Firefly Call Centre that payment will be made in cash via Online Banking during the booking process. Firefly Call Centre will put the booking on hold and provide the customers with their booking reference (e.g. A55TSA).
Firefly Call Centre: +603 78454543 between 8am to 9pm daily.
What are the terms and conditions on the booking?
The booking must be made at least 5 days before the travel date. Firefly will hold the booking for 48 hours only; customers can make payment via online banking within 48 hours. This payment method is only applicable for non-promotional fares.
What if a customer does not make payment after 48 hours?
Firefly’s reservation system will automatically cancel the booking.
What if a customer still wants the booking after 48 hours?
A customer will need to make a fresh booking, charged at a different fare and subject to availability.
Is there any charge for this service?
Yes, a service charge is payable to the bank.
AmbankRM0.80 Per Transaction
Bank IslamRM1.00 Per Transaction
Will the customer get a receipt after payment?
Yes, bank will return a transaction reference as receipt.
Will the customer get a booking confirmation from Firefly after the payment?
Yes, Firefly will send the customer the itinerary via email on the next day.
What if the customer has paid a different amount than the required payment?
If it is a short payment, Firefly will notify and advise the customer to make payment for the outstanding amount.
If it is an over-payment, Firefly will place the extra amount into a credit shell where the customer can use it for future bookings.
What if the customer wants to cancel the booking after making payment?
All Firefly bookings are not cancellable nor refundable.
Who can customer call for more information regarding this service?
Customer can contact Firefly Call Centre at +603 78454543 between 8am to 9pm daily.

FireFly

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen

Pay via Online Banking

Now you can make payment via Online Banking at the following banks:
  • Ambank
  • Bank Islam
  • Book your tickets via Firefly Call Centre at +603-7845 4543 between 8am to 9pm daily.
  • Mention to Firefly Call Centre you would like to make payment using Online Banking.
  • We will provide you your booking reference and reserve your bookings for 48 hours.
  • Go to the bank’s web site
    Ambankwww.ambankgroup.com
    Bank Islamwww.bankislam.com.my
  • Log in to the online banking service.
  • Go to the pay bill, select “FlyFirefly Sdn Bhd”.
  • Key in the following information:
    Ambank
    • PNR (Booking Reference Number)
    • Passenger Contact Number
    • Amount
    Bank Islam
    • PNR (Booking Reference Number)
    • Passenger Name
    • Passenger Contact Number
    • Amount
  • Select the Account from which payment is to be deducted.


1. Payment via Online Banking is only available for bookings made via Firefly Call Centre.

2. The booking must be made at least 5 days before the travel date.

3. Payment must be made within 48 hours.

4. A service charge is payable to the bank.
Ambank RM0.80 Per Transaction
Bank Islam RM1.00 Per Transaction

5. Firefly is not liable for any loss, damages and misgivings arising out or in connection with payment made by customers to the bank or payment acceptance by the bank in respect of Firefly's flight bookings.

A Nuffnang Community Announcement

Nik Nurehan | Wednesday, September 29, 2010 | 0 Komen
Hellow smuanya. Mari kita bkosi skit info mgenai Nuffnang!!!! Sgt2 penting & bguna!!!

Dear Nuffnangers,

We take a break from our regular programming to bring you a community service message about something that is rather worrying to us lately.

As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

We've noticed that certain groups have been engaging click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog's owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;
- clicking on other bloggers' ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
- asking for blog visitors' help to click on the ads
- registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
- repeatedly switching to a different IP to click on own ads

Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign. Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for the intention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one in the long run because should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as advertisers will be selective to only advertise on blogs with no records of click fraud, reducing the number of ad space available to advertisers.

Our system is capable of tracking these actions mentioned above, which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for involved with this offence. However, as the number of bloggers who engage in click fraud has been growing in an alarming rate within our community, we are forced to be more vigilant to bring this to an end. We would take the necessary action to preserve the quality of blogs and ad space available to advertisers so other members of the community are not affected by those who engage in click fraud.

We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that you please help us spread the word. If you are aware of any of your friends or other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities.
Thank you for your attention.

Say NO to click Fraud.

Cheers
Robb Chew
Blogger Relations Department
Nuffanng Sdn Bhd

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salam sejahtera Nuffnanger,

Seperti yang anda mungkin sedia maklum, terdapat 2 jenis kempen iklan yang diberikan oleh Nuffnang iaitu Metered (mCPM) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah pengunjung yang melihat iklan dan Cost-Per-Click (CPC) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah klik terkumpul dari iklan yang disiarkan.

Kami menyedari bahawa terdapat sebilangan ahli yang terlibat dengan aktiviti click fraud, iaitu perbuatan klik pada iklan CPC dengan sengaja demi menjana pendapatan pemilik unit iklan tersebut.
Aktiviti click fraud melanggari terma & syarat kami di bawah seksyen 6.

Suatu unit iklan itu sepatutnya diklik oleh pengunjung yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen iklan yang dipapar, dan bukan semata-mata bertujuan untuk menjanakan pendapatan. Sekiranya situasi ini bertambah buruk, kadar penyiaran kempen iklan akan turut berkurangan oleh kerana pihak kami hanya dapat menjual ruangan iklan di dalam blog yang tidak mempunyai rekod aktiviti click fraud.

Sistem kami mampu untuk menjejak serta merekodkan aktiviti click fraud dan sekiranya perlu, rekod-rekod yang terkumpul boleh digunakan sebagai bahan bukti bagi tujuan kehakiman. Sebelum ini, pihak Nuffnang telah pun menggantung dan menyenarai hitam pelbagai individu dan kumpulan yang terlibat dalam aktiviti click fraud. Namun, disebabkan bilangan ahli di dalam komuniti yang melakukan click fraud semakin bertambah ke suatu tahap yang membimbangkan, kami dipaksa untuk lebih berwaspada dan tegas dalam mengambil tindakan. Ini bagi memastikan ahli komuniti yang lain tidak berasa tertindas dalam jangka masa panjang.

Di antara perbuatan click fraud yang umum ialah:
- klik pada unit iklan milik blogger lain dan meninggalkan komen di blognya bagi meminta blogger tersebut untuk klik pada unit iklan milik sendiri.
- mendaftar sejumlah besar blog dan klik pada iklan dalam setiap satu.
- menukar alamat IP komputer dan klik pada unit iklan secara berulang-ulang .

Tindakan akan diambil sekiranya perbuatan di atas dapat dikesan oleh pihak kami.

Sekiranya anda mengetahui mana-mana rakan anda atau pihak lain yang terlibat dengan aktiviti ini, kami amat menghargai usaha anda menasihati mereka untuk tidak berbuat demikian. Mana-mana ahli yang dikesan melakukan aktiviti click fraud akan diambil tindakan tegas oleh pihak kami, sama ada melalui penggantungan atau penutupan akaun miliknya.

Terima kasih atas perhatian anda.

Sekian,
Robb Chew
Jabatan Perhubungan Blogger
Nuffnang Sdn Bhd

Menu yg simple!

Nik Nurehan | Tuesday, September 28, 2010 | 0 Komen
Telor Dadar
Sup Tulang
Lauk yg simple utk mlm hari~~~hehe.
Simple2 pun boleh mnambah bpinggan2 nsik oke. Tapi x de la Cik an mnambah pun. Ikotkan hati mmg nak tapi bila pikirkan berat bdn yang terus naik tu. Tpaksa la tahan. Hahahahaha...Sabar je lah ( gini la nsib kalau org mudah sgt naik kg )

HUKUM MENAMBAHKAN NAMA SUAMI DIBELAKANG NAMA

Nik Nurehan | Monday, September 27, 2010 | 7 Komen
Setelah menikah, terkadang seorang wanita mengganti namanya belakangnya atau nama keluarganya dengan nama suaminya. Hal ini juga banyak dilakukan di negara-negara barat, seperti istrinya Bill Clinton: Hillary Clinton yang nama aslinya Hillary Diane Rodham; istrinya Barrack Obama: Michelle Obama yang nama aslinya Michelle LaVaughn Robinson, dan lain-lain.

Lalu bagaimanakah pendapat para ulama tentang masalah ini?

Fatwa Lajnah Da’imah:

Fatawa al-Lajnah ad-Da’imah lil Buhutsil Ilmiyyah wal Ifta’ juz 20 halaman 379.

Pertanyaan :

Telah umum di sebagian negara, seorang wanita muslimah setelah menikah menisbatkan namanya dengan nama suaminya atau laqobnya. Misalnya: Zainab menikah dengan Zaid, Apakah boleh baginya menuliskan namanya : Zainab Zaid? Ataukah hal tersebut merupakan budaya barat yang harus dijauhi dan berhati-hati dengannya?

Jawab :

Tidak boleh seseorang menisbatkan dirinya kepada selain ayahnya.

Alloh subhanahu wa ta’ala berfirman:

ادْعُوهُمْ لِآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ

“Panggillah mereka (anak-anak angkat itu) dengan memakai nama bapak-bapak mereka, itulah yang lebih adil di sisi Allah.” [QS al-Ahzab: 5]

Sungguh telah datang ancaman yang keras bagi orang yang menisbatkan kepada selain ayahnya. Maka dari itu tidak boleh seorang wanita menisbatkan dirinya kepada suaminya sebagaimana adat yang berlaku pada kaum kuffar dan yang menyerupai mereka dari kaum muslimin.

وبالله التوفيق، وصلى الله على نبينا محمد وآله وصحبه وسلم

al-Lajnah ad-Da’imah lil Buhutsil Ilmiyyah wal Ifta’

Ketua : Abdul Aziz bin Abdillah bin Baz

Wakil : Abdul Aziz Alu Syaikh

Anggota :

Abdulloh bin ghudayyan

Sholih al-Fauzan

Bakr Abu Zaid
فتاوى اللجنة الدائمةالسؤال الثالث من الفتوى رقم ( 18147 )
س3: قد شاع في بعض البلدان نسبة المرأة المسلمة بعد الزواج إلى اسم زوجها أو لقبه، فمثلا تزوجت زينب زيدا، فهل يجوز لها أن تكتب: (زينب زيد)، أم هي من الحضارة الغربية التي يجب اجتنابها والحذر منها؟
ج3: لا يجوز نسبة الإنسان إلى غير أبيه، قال تعالى: { ادْعُوهُمْ لِآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ } (1) وقد جاء الوعيد الشديد على من انتسب إلى غير أبيه. وعلى هذا فلا يجوز نسبة المرأة إلى زوجها كما جرت العادة عند الكفار، ومن تشبه بهم من المسلمين
وبالله التوفيق، وصلى الله على نبينا محمد وآله وصحبه وسلم.
اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء
عضو … عضو … عضو … نائب الرئيس … الرئيس
بكر أبو زيد … صالح الفوزان … عبد الله بن غديان … عبد العزيز آل الشيخ … عبد العزيز بن عبد الله بن باز

***

Fatwa Syaikh Sholih al-Fauzan hafidzohulloh

Pertanyaan :

Apakah boleh seorang wanita setelah menikah melepaskan nama keluarganya dan mengambil nama suaminya sebagaimana orang barat?

Jawab :

Hal itu tidak diperbolehkan, bernasab kepada selain ayahnya tidak boleh, haram dalam islam.

Haram dalam islam seorang muslim bernasab kepada selain ayahnya baik laki-laki atau wanita. Dan baginya ancaman yang keras dan laknat bagi yang melakukannya yaitu yang bernasab kepada selain ayahnya hal itu tidak boleh selamanya.

Dari kaset Syarh Mandhumatul Adab Syaikh al-Fauzan Hafidhohulloh
السؤالهل يجوز للمرأة بعد الزواج ان تتنازل عن اسمها العائلي وتاخذ اسم زوجها كما هو الحال في الغرب؟الجواب

هذا لا يجوز الانتساب الى غير الاب لا يجوز حرام في الاسلام
حرام في الاسلام ان المسلم ينتسب الى غير ابيه سواءا كان رجلا ام امرأة وهذا عليه وعيد شديد وملعون من فعله الذي ينتسب الى غير مواليه او ينتسب الى غير ابيه هذا لا يجوز ابدا

من شريط شرح منظومة الآداب للشيخ الفوزان حفظه الله

***

Fatwa Syaikh Muhammad Ali Farkus hafidzohulloh

Pertanyaan :

Apakah wajib secara syar’i bagi seorang wanita menyertakan nama suaminya atau sebisa mungkin tetap menggunakan nama aslinya?

Jawab :

:الحمد لله ربِّ العالمين، والصلاة والسلام على من أرسله الله رحمة للعالمين، وعلى آله وصحبه وإخوانه إلى يوم الدين، أمَّا بعد

Tidak boleh dari segi nasab seseorang bernasab kepada selain nasabnya yang asli atau mengaku keturunan dari yang bukan ayahnya sendiri. Sungguh islam telah mengharamkan seorang ayah mengingkari nasab anaknya tanpa sebab yang benar secara ijma’.

Alloh berfirman :

ادْعُوهُمْ لآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِندَ اللهِ فَإِن لَّمْ تَعْلَمُوا آبَاءَهُمْ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ وَمَوَالِيكُمْ وَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ فِيمَا أَخْطَأْتُم بِهِ وَلَكِن مَّا تَعَمَّدَتْ قُلُوبُكُمْ وَكَانَ اللهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

Dan sabda nabi shollallohu alaihi wa sallam :

مَنِ ادَّعَى إِلَى غَيْرِ أَبِيهِ أَوْ انْتَمَى إِلَى غَيْرِ مَوَالِيهِ، فَعَلَيْهِ لَعْنَةُ اللهِ وَالمَلاَئِكَةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ، لاَ يَقْبَلُ اللهُ مِنْهُ يَوْمَ القِيَامَةِ صَرْفًا وَلاَ عَدْلاً

“Barang siapa yang mengaku sebagai anak kepada selain bapaknya atau menisbatkan dirinya kepada yang bukan walinya, maka baginya laknat Alloh, malaikat, dan segenap manusia. Pada hari Kiamat nanti, Alloh tidak akan menerima darinya ibadah yang wajib maupun yang sunnah”

Dikeluarkan oleh Muslim dalam al-Hajj (3327) dan Tirmidzi dalam al-Wala’ wal Habbah bab Ma ja’a fiman tawalla ghoiro mawalihi (2127), Ahmad (616) dari hadits Ali bin Abi Tholib rodhiyallohu anhu.

Dan dalam riwayat yang lain :

مَنِ ادَّعَى إِلَى غَيْرِ أَبِيهِ وَهُوَ يَعْلَمُ أَنَّهُ غَيْرُ أَبِيهِ، فَالجَنَّةُ عَلَيْهِ حَرَامٌ

“Barang siapa bernasab kepada selain ayahnya dan ia mengetahui bahwa ia bukan ayahnya, maka surga haram baginya.”

Dikeluarkan oleh Bukhori dalam al-Maghozi bab : Ghozwatuth Tho`if (3982), Muslim dalam “al-Iman” (220), Abu Dawud dalam “al-Adab” (bab Bab Seseorang mengaku keturunan dari yang bukan bapaknya (5113) dan Ibnu Majah dalam (al-Hudud) bab : Bab orang yang mengaku keturunan dari yang bukan bapaknya atau berwali kepada selain walinya (2610) dan Ibnu Hibban (415) dan Darimi (2453) dan Ahmad (1500) dan hadits Sa’ad bin Abi Waqqosh dan Abu Bakroh rodhiyallohu anhuma.

Maka tidak boleh dikatakan : Fulanah bintu Fulan sedangkan ia bukan anaknya, tetapi boleh dikatakan : Fulanah zaujatu Fulan (Fulanah istrinya si Fulan) atau tanggungannya si Fulan atau wakilnya Fulan. Dan jika tidak disebutkan idhofah-idhofah ini -dan hal ini sudah diketahui & biasa- maka sesungguhnya apa-apa yang berlaku dalam adat, itulah yang dipertimbangkan dalam syari’at-.

والعلمُ عند الله تعالى، وآخر دعوانا أنِ الحمد لله ربِّ العالمين، وصلى الله على نبيّنا محمّد وعلى آله وصحبه وإخوانه إلى يوم الدين، وسلّم تسليمًا

Makkah, 4 Syawwal 1427 H

Bertepatan dengan 16 Oktober 2006 M

***
السؤال: هل الواجبُ على المرأةِ حملُ لقبِ زوجِها شرعًا أم بإمكانها البقاء على لقبها الأصليِّ ؟الجوابالحمد لله ربِّ العالمين، والصلاة والسلام على من أرسله الله رحمة للعالمين، وعلى آله وصحبه وإخوانه إلى يوم الدين، أمَّا بعد:
فلا يجوزُ من حيث النسبُ أن يُنْسَبَ المرءُ إلى غير نسبه الأصلي أو يُدَّعَى إلى غير أبيه، فقد حَرَّم الإسلام على الأب أن يُنْكِرَ نَسَبَ ولدِه بغير حقٍّ إجماعًا، لقوله تعالى: ﴿ادْعُوهُمْ لآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِندَ اللهِ فَإِن لَّمْ تَعْلَمُوا آبَاءَهُمْ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ وَمَوَالِيكُمْ وَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ فِيمَا أَخْطَأْتُم بِهِ وَلَكِن مَّا تَعَمَّدَتْ قُلُوبُكُمْ وَكَانَ اللهُ غَفُورًا رَّحِيمًا﴾ [الأحزاب: 5]، ولقوله صلى الله عليه وآله وسلم: «مَنِ ادَّعَى إِلَى غَيْرِ أَبِيهِ أَوْ انْتَمَى إِلَى غَيْرِ مَوَالِيهِ، فَعَلَيْهِ لَعْنَةُ اللهِ وَالمَلاَئِكَةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ، لاَ يَقْبَلُ اللهُ مِنْهُ يَوْمَ القِيَامَةِ صَرْفًا وَلاَ عَدْلاً»(١- أخرجه مسلم في «الحج» (3327)، والترمذي في «الولاء والهبة» باب: باب ما جاء فيمن تولى غير مواليه (2127)، وأحمد (616)، من حديث علي بن أبي طالب رضي الله عنه، وفي رواية أخرى: «مَنِ ادَّعَى إِلَى غَيْرِ أَبِيهِ وَهُوَ يَعْلَمُ أَنَّهُ غَيْرُ أَبِيهِ، فَالجَنَّةُ عَلَيْهِ حَرَامٌ»(٢- أخرجه البخاري في «المغازي» باب: غزوة الطائف (3982)، ومسلم في «الإيمان» (220)، وأبو داود في «الأدب» باب: باب في الرجل ينتمي إلى غير مواليه (5113)، وابن ماجه في «الحدود» باب: باب من ادعى إلى غير أبيه أو تولى غير مواليه (2610)، وابن حبان (415)، والدارمي (2453)، وأحمد (1500)، من حديث سعد بن أبي وقاص وأبي بكرة رضي الله عنهما)

، فإذا كان لا يجوز أن يقال: فلانة بنت فلان وهي ليست ابنته، ولكن يجوز أن يقال: فلانة زوجة فلان أو مكفولة فلان أو وكيلة عن فلان، فإذا لم تذكر هذه الإضافات -وكانت معروفة معهودة- «فإنّ ما يجري بالعرف يجري بالشرع».
والعلمُ عند الله تعالى، وآخر دعوانا أنِ الحمد لله ربِّ العالمين، وصلى الله على نبيّنا محمّد وعلى آله وصحبه وإخوانه إلى يوم الدين، وسلّم تسليمًا.

مكة في: 4 شـوال 1427ﻫ

الموافق ﻟ: 26 أكتوبر 2006م

***

Lalu, Bagaimana yang disyariatkan?

Yang disunnahkan adalah menggunakan nama kunyah (baca: kun-yah), sebagaimana telah tsabit dalam banyak hadits, dan ini jelas lebih utama daripada menggunakan laqob/julukan-julukan yang berasal dari adat barat ataupun ‘ajam. Sebagaimana yang dikatakan oleh syaikh al-Albani rohimahulloh dalam Silsilah al-Ahaadits ash-Shohihah no. 132 :

Rosululloh shollallohu alahi wa sallam bersabda :

اكْتَنِي [بابنك عبدالله – يعني : ابن الزبير] أَنْتِ أُمَّ عَبْدِ اللَّهِ

“Berkun-yahlah [dengan anakmu –yakni: Ibnu Zubair] kamu adalah Ummu Abdillah” [Lihat ash-Shohihah no. 132]

Dikeluarkan oleh al-Imam Ahmad : haddatsana Abdurrozzaq (bin Hammam, pent), haddatsana Ma’mar (bin Rosyid, pent) dari Hisyam (bin ‘Urwah, pent), dari bapaknya (Urwah bin Zubair, pent) : bahwa ‘Aisyah berkata kepada Nabi shollallohu alaihi wa sallam :

يَا رَسُولَ اللَّهِ كُلُّ نِسَائِكَ لَهَا كُنْيَةٌ غَيْرِي فَقَالَ لَهَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فذكره بدون الزيادة

“Wahai Rasulullah, semua istrimu selain aku memiliki kun-yah”, lalu Rasulullah shollallohu alaihi wa sallam bersabda kepadanya : (lalu beliau menyebutkan hadits ini tanpa tambahan).

Berkata (Urwah, pent) : Ketika itu ‘Aisyah disebut sebagai Ummu Abdillah sampai ia meninggal dan ia tidak pernah melahirkan sama sekali.

Berdasarkan hadits ini, disyariatkan berkun-yah walaupun seseorang tidak memiliki anak, ini merupakan adab Islami yang tidak ada bandingannya pada ummat lainnya sejauh yang aku ketahui. Maka sepatutnya bagi kaum muslimin untuk berpegang teguh padanya, baik laki-laki maupun wanita, dan meninggalkan apa yang masuk sedkit demi sedikit kepada mereka dari adat-adat kaum ‘Ajam seperti al-Biik (البيك), al-Afnadi (الأفندي), al-Basya (الباشا), dan yang semisal itu seperti al-Misyu (المسيو), as-Sayyid (السيد), as-Sayyidah (السيدة), dan al-Anisah (الآنسة), ketika semua itu masuk ke dalam Islam. Dan para fuqoha’ al-Hanafiyyah telah menegaskan tentang dibencinya al-Afnadi (الأفندي) karena di dalamnya terdapat tazkiyah, sebagaimana dalam kitab ‘Hasyiyah Ibnu Abidin’. Dan Sayyid hanya saja dimutlaqkan atas orang yang memiliki kepemimpinan atau jabatan, dan pada masalah ini terdapat hadits (قوموا إلى سيدكم) “Berdirilah kepada (tolonglah, pent) sayyid kalian”, dan telah berlalu pada nomor 66 (dalam ash-Shohihah, pent) dan tidak dimutlakkan atas semua orang karena ini juga masuk pada bentuk tazkiyah.

Faidah : adapun hadits yang diriwayatkan dari ‘Aisyah rodhiyallohu anha bahwa bahwa ia mengalami keguguran dari Nabi shollallohu alaihi wa sallam, lalu ia menamainya (janin yang gugur tersebut, pent) Abdulloh, dan ia berkun-yah dengannya, maka hadits tersebut bathil secara sanad dan matan. Dan keterangannya ada pada adh-Dho’ifah jilid ke-9. -Selesai perkataan syaikh al-Albani rohimahulloh-

Maroji‘:

alifta.net – Fatwa Lajnah Da’imah

Sahab.net – Fatwa Syaikh Sholeh Fauzan

Ferkous.com – Fatwa Syaikh Farkus

Tholib.wordpress.com – Perkataan Syaikh al-Albani

Shopping!! Tesco KB

Nik Nurehan | Monday, September 27, 2010 | 1 Komen
Ini lah keje kalau suka bshopping. x kira la brg sndiri mahupun brg rumah.
Pantang ke Tesco, mau2 menda yang sayerp mahu beli tau. hehe. Tapi nama lagik ke tesco smestinya brg dapo/rumah je lah.. hehehe.. Tgk tu!!! berbotol2 sabun dynamo,soflan yang dibeli ku. hehe. mana taknya murah beb. kalau harga biasa cecah shingga rm 23 tapi 26 september aka hari smalam hanyalah rm 18.99. Tgk!! brapa rm dah boleh save kan! Time2 murah sbegini lah kita harus amik kesempatan utk beli manyak2. Lgpun bukan nya satu pembaziran kalau mmg kita memerlukannya! ;)
Cuma tlebeh budget la kalau tak tpikir utk beli utk bln tapi dibeli beberapa botol. That's ok. Janji puas hati kan. hehehe. Kalau ari jumaat yang lepas abis rm 80. tapi last day melayang rm 100. hihihii
Tesco Kota Bharu, open for business on 3rd of January 2008.
Who said the Kelantanese are poor? The crowd at Tesco shows otherwise

HomeMade Satay!

Nik Nurehan | Monday, September 27, 2010 | 1 Komen
NyamNyamm. Sesiapa saja pasti akan memuji msakan ibunya sendiri.
Kiranya masakan ibu sndiri neh, best in da world la kan.
Spt Cik An lah, mmg x kan memuji msakan org lain okeh. Air tangan mak sdiri la yg tbaekk gitu! hehehe. Tapi slalunya org puji jerk msakan my mum. adakah hanya gurauan atau siyes yerk. hahaha. Abaikan. Tapi yang Cik An tahu, satay nya sgt tbaekkkkkkkkkk!!! Satey Ayam & dagingnya wah besoo gilowww nk dibandingkan satay2 yg diual di kedai ataupun mak2 lain yg buat.. hahaha.. Jangan Marah!!
Nama lagik buat sndiri mesti la buat puas hati kan. x kan nk meniru bagaikan yg dijual. hehehe. Layan..

Putu Mayam

Nik Nurehan | Sunday, September 26, 2010 | 1 Komen
* Stiap hari ahad, pasti ke pasar malam beret 12 di kota bharu utk membeli putu mayam ini! Wajib okeh. Maklum la sminggu skali jek ada pasar malam di situ. Kiranya psar malam yg tdekat la dengan rumah neh. Tapi nk jalan kaki tu mmg x larat la beb. Harus bkereta! hehe. Yeay!! hari ini 26 september 2010, supper dengan putu mayam! shedappp!! Thanks ayah sbb ikut kemahuan ank mu mau ke pasar malam.

Butiran Warisan : Putu Mayam
Jenis : Kuih-Muih (Kukus)

Latar Belakang Sejarah :
Putu mayam ialah sejenis pembasuh mulut bagi kategori kuih yang menggunakan kelapa parut dan gula melaka atau gula merah sebagai bahan utama. Ia terkenal di selatan India, Sri Langka, Malaysia dan Singapura sebagai makanan hidangan pagi atau petang.

Proses dalam membuat putu mayam ialah dengan mencampurkan tepung beras atau �tepung iddiyappam� dengan air atau dicampurkan santan, dan kemudian masukkan ke dalam acuan putu mayam untuk menghasilkan bentuk seperti bihun. Kuih putu mayam ini mempunyai bau yang wangi kerana santan yang digunakan dicampurkan dengan daun pandan. Ia mengeluarkan aroma wangi yang mampu membangkitkan selera. Namun, gula melaka menjadi pilihan kebanyakan penggemar kuih putu mayam

Biadap!!

Nik Nurehan | Saturday, September 25, 2010 | 0 Komen
Apa perasaan anda pbila tetamu anda dtg ke rumah dan membunyikan hon yang kuat..?
Ape perasaan anda ye? Marah atau suka la yerp.?
Sedangkan rumah anda mempunyai 'loceng', hanya perlu dipicitkan sahaja.
Apa gunanya 'loceng' kalau tidak digunakan?
Adakah 'hon' di streng kreta itu utk digunakan sesuka hati?
Harap2 korang tidak myalah gunakan 'hon' yang disediakan la yerp.

Pdapat Cik An la kan, eh bkn hanya pdapat Cik An saja tapi begitu jgk dengan parents Cik An.
Sangat2 mgangggu tau. Dlm kata lain, sgt biadappppppppp tetamu itu.
Datang ke rumah org, tetamu wt hal gitu. mencik!!!!!!!!!! tahu la anda bekereta mewah, tapi rasanya bila dtg ke rumah org x kiranya rumah sahabat anda, adik bradik anda, ibu bapa anda hormat la skit yerk! Tak perlu la membunyikan hon yang kuat2 dan manyak kali gitu! huhhhhh!!!
Trasa susah sgt ke nk turun nk memicit loceng yerk? Susah la tu!! huhh. nk amik jalan mudah jerk kan. Bkn apa, Cik An rasa sgt2 mganggu tau. Mgejutkan org di dalam rumah jerk. Ala korang tu penting sgt ker nk dibukak pintu cepat2. Adat tetamu la dtg ke rumah org, jaga la tingkah laku skit!!!!!!!!!

Sebenarnya Cik An x tuju ke sapa2 tapi sesama la beringat yerk (walau dlm hati neh mmg tujukan beberapa fmily yg tdekat) kang ckp terus terang ada pulak yang trasa) kut2 gadoh plak or bemasam muka gitu. x suka la beb!! x cakap salah, x cakap pun salah. kang pendam2 kita plak mnambah dosa kerana mgutuk dlm hati, tapi terus terang gadoh plak. Jgn kata terus terang ke sahabat tapi adik bradik/fmily sndiri pun leh gadohh wooo..

Korang pk2 la yerp apa yang Cik An smpaikan neh.!!
Kalau korang ada lakukan menda2 gini, berubah la yerk!! Korang nk ker kalau dikategori kan sbagai org yg biadap????

*tkata jgk!! Siapa? Biarlah sbg tanda tanya. Sndiri mau ingat la beb!!
I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com