Drama Lagenda Siti Kelembai mula menemui penonton pada 20 September 2010 setiap hari Isnin - Khamis di TV3 dan TV9 - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Drama Lagenda Siti Kelembai mula menemui penonton pada 20 September 2010 setiap hari Isnin - Khamis di TV3 dan TV9

20 September 2010

Drama Lagenda Siti Kelembai mula menemui penonton pada 20 September 2010 setiap hari Isnin - Khamis di TV3 dan TV9

Nik Nurehan | Monday, September 20, 2010 | 0 Komen

Siti Kelembai merupakan sebuah lagi drama bersiri lagenda yang akan disiarkan di TV3 pada jam 4.30 petang dan di TV9 jam 8.30 malam setiap hari Isnin mulai 20 September 2010.

Dibintangi oleh:

Yana Samsudin, Fizo Omar, Mardiana, Bob Lokman, Cat Farish, Eizlan Yusoof dan ramai lagi. Nampak macam ramai lagi pelakon-pelakon lain.
Sang Kelembai

Sang Kelembai merupakan makhluk ghaib yang menghuni hutan tertentu di beberapa tempat di Malaysia. Sesetengah tempat dipanggil Sang Gedembai.

Sang Kelembai mempunyai kuasa sakti yang boleh menyumpah sesiapa sahaja menjadi batu. Sang Kelembai biasanya berada di dalam hutan dan pantang kepada bunyi bising ketika berada di dalam hutan. Jika Sang Kelembai tertarik dengan bunyi tersebut, Sang Kelembai akan menegur. Manusia atau binatang yang ditegur akan menjadi batu.
[sunting] Asal usul Kampung Gajah

Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan, Perak mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah yang banyak di situ telah membuat bising dan Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising, telah menegur gajah-gajah tersebut. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu.

Namun demikian sehingga kini , tidak dapat dipastikan kedudukan sebenar batu yang menyerupai gajah di Bukit Tunggal itu.

Dalam masyarakat orang Asli Semai di Kampung Gajah, jika mereka hendak memburu binatang di dalam hutan, sesiapa yang melaluinya tidak boleh sekali-kali menegur atau menyapa. Jika menegur juga, orang Asli tersebut akan kembali semula ke rumah dengan tangan kosong kerana beranggapan hasil buruan tidak akan dapat. Malahan mungkin akan ditegur oleh Sang Kelembai dan menjadi batu.
sumber:
http://ms.wikipedia.org/wiki/Sang_Kelembai

Selamat menonton!! ♥ ♥ ♥

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com