Cerekarama Raya Musim Luruh - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Cerekarama Raya Musim Luruh

09 October 2010

Cerekarama Raya Musim Luruh

Nik Nurehan | Saturday, October 09, 2010 | 2 Komen
Berikut merupakan sinopsis drama Raya Musim Luruh ni.

Hani dan Remy merupakan pasangan suami isteri yang sungguh intim malah mereka bagaikan rakan karib. Mereka yang bercinta semenjak dibangku sekolah berasal dari kampung yang sama di Arau Perlis dan kini mereka sangat berjaya dalam kerjaya masing-masing.

Namun gaya hidup mereka yang terlalu moden semakin hari menjauhkan mereka dari nilai-nilai kemelayuan yang diamalkan di kampung. Hani enggan mengandung dan mengambil anak angkat kerana menganggap anak membebankan dan menyebabkan bentuk tubuh berubah. Remy menyokong penuh isterinya dan mereka hidup menghimpun harta dan melancong ke luar negara.

Ini menimbulkan kecaman oleh ahli keluarga masing-masing. Setiap kali raya mereka akan menjadi sasaran keluarga yang bertanyakan tentang zuriat, mengerjakan umrah, haji dan bermacam-macam lagi membuatkan Hani dan Remy merasa rimas. Lantaran itu, mereka sepakat setiap kali menjelang raya, mereka akan mencari alasan bahawa mereka terpaksa keluar negara atas alasan tugas.

Sehingga kini sudah 5 tahun mereka tidak pulang beraya di kampung sehinggalah rahsia mereka terbongkar oleh anak buah Hani yang membuat latihan praktikal di pejabat Remy. Mah Teh, ibu Hani dan Tuk Ngah Besah, ibu Remy berpakat agar kedua anak mereka kembali beraya bersama keluarga di kampung. Hani dan Remy yang telah merancang untuk bercuti ke England kecewa apabila mendapat berita keadaan ibu-ibu mereka dan terpaksa pulang dengan berat hati. Mereka sampai di kampung 2 hari sebelum raya dengan membawa pelbagai kelengkapan untuk keselesaan mereka.

Namun, lakonan Mak Teh dan Tok Ngak Besah terbongkar dengan tidak sengaja menjadikan Hani dan Remy berang dan meneruskan niat asal untuk menikmati musim luruh di England.

Namun, semua penerbangan ke Eropah ditangguhkan selama 2 minggu berikutan dengan berita mengenai gunung berapi meletus di Iceland. Samada suka atau tidak, Remy dan Hani kini tiada alasan untuk lari dan terpaksa juga beraya di kampung.

Adakah kesempatan ini berupaya mengembalikan semula kenangan manis sambutan Syawal yang pernah dilalui sebelum ini bersama keluarga tersayang?

credit to: Budiey

Agaknya macam mane dengan kesudahan cerekarama ni??Adakah Hani dan Remy akan insaf diatas perbuatan mereka tersebut??Kenalah tengok malam ni.

Oklah, selamat menonton.

Related Posts

2 comments:

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com