Pengkalan Kubur, Kelantan - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Pengkalan Kubur, Kelantan

26 October 2010

Pengkalan Kubur, Kelantan

Nik Nurehan | Tuesday, October 26, 2010 | 0 Komen
Pengkalan Kubur is a Malaysian border town on the Malaysia-Thailand border in the state of Kelantan. Across the Golok River is the Thai town of Tak Bai in Narathiwat province, Southern Thailand.
lihatlah sepanjang jalan penuh dengan barangan..

Pengkalan Kubur is situated within the district of Tumpat. It has a tax-free area selling goods, mainly clothes, footware and kitchenware at very reasonable prices which attracts many tourists.

Sini pulak jual barangan Vantage..

Pengkalan Kubur mempunyai kawasan bebas cukai yang menjual barang-barang, terutamanya pakaian, kasut, beg dan peralatan dapur pada harga yang amat berpatutan dan telah menarik banyak pengunjung ke sini. Kawasan bebas cukai ini sebesar padang bola sepak. Ia terletak di tepi muara sungai. Namun kawasan bebas cukai di Rantau Panjang lebih besar , meriah dan lebih murah. Jarak dari Pengkalan Kubur ke Rantau Panjang kira-kira sejam sahaja.

Malaysia dan Thailand dipisahkan oleh Sungai Golok yang lebarnya di sini kira-kira 500 meter. Ramai penduduk sebelah menyebelah sempadan ini mempunyai tali persaudaraan dan sama-sama berugama Islam atau Buddha. Ramai juga penduduk sempadan yang memiliki dua pasport dan 2 kerakyatan. Pejabat imigresen akan memeriksa pasport mereka yang hendak melintasi sempadan. Penduduk yang lahir di negeri Kelantan , Perak, Perlis dan Kedah boleh mendapatkan pas sempadan dalam masa satu hari sahaja . Mereka yang lain, kenalah membuat parport antarabangsa, termasuk kanak-kanak - yang boleh siap aatu hari di pejabat imigresen.

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com