8/1/11 - 9/1/11 - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: 8/1/11 - 9/1/11

RAYA preparation! :)

Nik Nurehan | Wednesday, August 24, 2011 | 5 Komen
Korang hampir tiba, persiapan raya bagaimana? dah settle atau tinggal beberapa % jek lg.
Pasti ada jgk yang x buat apa2 persediaan lg. jenis yg suka last minute shopping. wah! pening pala time2 gini. confirm brebut/ramai org/kurang pilihan kalau ada plak x de size utk kita.

Raya tahun ni agak best sebabnya raya tahu ini bstatus isteri. Yeayy!!
I dah kawen dn mempunyai incik suami yg sgt pnyayang. acececcece.. bodek tp knyataan loll..
Raya preparation agak simple2/gtu2 shj. x de la shopping saka shinggakan senget bahu2 nk membawanya. huuuuuuuuu.. beli apa yg patut je pun.
X kan la mau serba baru kan. kan. lain la korang kemungkinan berpedapat harus suma baru.

1. bling bling - alhamdullilah ada rezki lebih bulan ini! ;P
2. baju raya - 2 lai ( kurung modern dibuat sblm kawen tp lum dipakai & kaftan/jubah yg baru shj beli ari ini, 24 august 2011 ) pasti sgt hawt + vogue gitu...wuwuwuwuuu~
3. baju kemeja - ada la selai bepetak2 merah hitam/kelabu.
4. kasut raya - pakai yg ada jerk, masih baru. br pakai skali dua.. heeee..
5. handbag - pakai je coach yg dibuat hantaran masa kawen ari tu.
6. tudung - pakai je yg mana ada.
7. jam - pakai jerk jam tissot yg dibuat hantaran masa kawen ari tu jgk. heeeee..

*Jd x de yang baru pun utk raya thn ini, cuma shelai baju & bling2 di tgn. kuikui.....

*Agak2 apa lg yg perlu ditambah ya..?? any idea utk lebih tampil bergaya ;P

Kalau untuk incik suami, harus la bersliper baru, berbaju mlayu baru & berkemeja batik baru.
tapi belum dibeli lg, agaknya kalau sempat mau beli ini petang lor. kang x pasal2 x de size/colour plak. Harap2 smpat lg ke bazar buluh kubu.

* Pdahal pg td dah beli ke bazar tp servey2 shj. mgader x mo beli lg. bila dh balik haaa baru rasa mau lah. kuikui....


Tema hari raya untuk tahun 2011 ini, which is purple colour...i love it so much...yeayh~ :)
I just realize that i'm so in love with purple lately...
and i think i become a purplelicious person..huhuu~
I dunno why...but i rase purple itu sangat chomel...auww. kuikui. kalau sblm2 ni pantang jek tgk colour pink tauu..... sama my mum/incik suami pun dh complain2. x de ke colour lain daaa....

Walau suka pink tp time kawen dh mula start pilih colour purple. Sbagai bukti time psandingan memilih colour purple oke!! heeeeeeeee......

Kaftans Cash Voucher

Nik Nurehan | Monday, August 22, 2011 | 2 Komen
4
So, how's your Raya shopping for clothes goes? Are you in the need for more fashionable ones? Get it now from #AddaraKaftans ! #MilkADeal
1
http://www.churpchurp.com/niknurehan/share/Addara
  • RM100 Kaftans Cash Voucher
  • 10% Discount on Second Kaftan Purchase
MAD Deal of the Day: RM50 for RM100 Kaftans Cash Voucher + 10% Discount on 2nd Kaftans Purchase from Addara. Limited Vouchers Available!
3
  • Comfortable
  • Modest
  • Stylish
  • Affordable
  • Wide range to choose from
Don't settle for plain outfits if you can easily own gorgeous kaftans with beautiful hand made designs!

Comfy, roomy, cooling and unique motifs makes this long dress look extra classy on you!

How's your Hari Raya preparation so far?

Nik Nurehan | Monday, August 22, 2011 | 0 Komen

Ibadah Zakat

Nik Nurehan | Monday, August 22, 2011 | 1 Komen
Zakat adalah satu daripada Rukun Islam yang lima. Zakat diertikan sebagai tumbuh dan bertambah. Ianya juga bererti berkat,bersih,suci,subur dan berkembang maju.

DALIL WAJIB MENGELUARKAN ZAKAT

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

"Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta keluarkanlah zakat dan taatlah kamu kepada Rasul supaya kamu beroleh rahmat."

(Surah An-Nur : 56)

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

"Ambillah zakat dari harta mereka yang berada bagi membersihkan diri dan harta mereka dan doakan mereka setelah menerimanya."

(Surah At-Taubah : 103)

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

"Dan di dalam harta benda mereka ada hak untuk yang meminta dan orang yang tidak memperolehi belanja hidupnya."

(Surah Adz-Dzariat : 19)

Dari ayat-ayat di atas amat jelas tentang kewajipan berzakat dan sesiapa yang mengingkari atau meragui kefardhuannya maka ianya terkeluar dari agama islam. Sejarah telah membuktikan bahawa Khalifah Abu Bakar telah memerangi orang-orang yang mengingkari membayar zakat. Mereka yang kaya dan berada juga harus menyedari bahawa wujudnya hak orang-orang fakir dan miskin di dalam harta yang mereka miliki.
KADAR ZAKAT HARTA

Bagi harta yang disandarkan pada nilai emas iaitu Zakat Wang Simpanan, Zakat Emas dan Perak, Zakat Pendapatan, Zakat Perniagaan dan Zakat Saham.

Kadarnya ialah 2.5% daripada harta yang layak di zakatkan.

Classic Demi Curve Boot Cut Jeans

Nik Nurehan | Sunday, August 21, 2011 | 1 Komen

Made to fit women who have even proportions between waist, hips and seat. The Classic Demi Curve hits at the hip to frame your perfect proportions, flatter your waist and smooth your shape – all without gapping, pinching or revealing.

Overview
Celebrates straight figures
Hits at the hip
Slim through the thigh, then widens at the knee to a leg-lengthening boot cut
Classic five-pocket styling
99% Cotton, 1% Elastane - Imported

* Bkesempatan memiliki jeans baru spena raya ;) Heeeeee... Tq Incik Suami ;P Next month selai lg oke.. heeeeeeee... Suka!!
* Auwwwww size pngganku kecil dari incik suamiku tapi diriku tidak dapat memakai straight cut. walaupun sizenya besar sdikit tp diriku tetap x blh memakainya. x leh share2 lorr..
* hanya sesuai memakai boot cut disbbkan punggum/peha ku agak berisi/besar. heeeeee...

TIMELESS VINTAGE STYLE RETURNS

Nik Nurehan | Sunday, August 21, 2011 | 0 Komen

Levi's® presents another youthful and modern addition to the iconic Red Tab denims - the new Levi's® 502! Levi's® is about definite timelessness, which is reflected in the replication and update of the distinctive men's 5-pocket jeans of old.

Vintage fashion never going out of style, and the new 502® is a timeless reminder of the perfectly crafted originals. It is an ingenious mix between the slender fashion staples of today and the timeless regular straight leg cuts of yesterday. Its fit is made slimmer and comes in modern finishes and worn-in wash details.

Inspired by its popularity in Japan, the new Levi's® 502 Classic Regular Straight jeans is a versatile mid-rise classic 5-pocket denim jeans that can be worn casual with your favourite tee and sneakers or dressed up with a blazer and rolled up sleeves.

Check out the slimmer new Levi's® 502 Regular Straight Fit - a replicated and updated version of the distinctive men's 5 pocket jeans of old.

* Incik suami beli selai shj spena hari raya. Korang? wowww!! 2/3 lai ya... heeeee manyak duet!

Jeans yang sesuai dengan bentuk tubuh kamu..

Nik Nurehan | Sunday, August 21, 2011 | 1 Komen
Jeans seperti apa yang tepat untuk tiap bentuk tubuh?
Bentuk tubuh: Pir
Hindari skinny jeans terlebih yang meruncing ke bawah krn akan membuat bagian bawah tubuh terlihat makin besar. Lupakan juga b'bentuk baggy. Model itu akan membuat Anda terlihat makin ‘penuh’. Model boot cut adalah pilihan paling aman.
Bentuk tubuh: Epal
Tubuh berbentuk apel memiliki ciri besar di bagian atas. Bahu & dada besar, namun mengecil di bagian bawah. Anda blh mengenakan jeans yang berbahan stretch. Kenakan bentuk yang slim atau bentuk boot cut untuk menyeimbangkan bagian bahu yang lebar.

HARI RAYA BOUNCE BACK PROMO ! Levi's®

Nik Nurehan | Sunday, August 21, 2011 | 0 Komen
'
As we all look ahead to the celebration of Aidilfitri, we know that this festive season also brings forth Raya shopping.

We at the Levi's® team would like to celebrate together with you by giving back, in the form of our Hari Raya Bounce Back promo:

Spend RM400 on a single receipt and you'll receive an RM80 Levi's® voucher, on us! You'll receive the voucher on the spot, which can be redeemed for more post-Raya (1 September - 2 October) Levi's® shopping!

From us at the Levi's® team, selamat Hari Raya!

TERMS & CONDITIONS
  1. Applicable to purchases for regular priced items totaling RM400 or more on a single receipt
  2. RM80 voucher can only be redeemed between 1 September - 2 October
  3. RM80 voucher is applicable only with minimum purchases of RM200 or above
  4. Other terms & conditions apply.
Ada harapan nk miliki selai lg ni. Muuuahahahhaa.. Jeling2 kt incik suami ;P
(maklum la dah ada coupon dlm wallet ni, rugi kalau dibiarkan/x digunakan. x gitu!!??)

Beautiful,Delicious & Reasonably Price!!

Nik Nurehan | Thursday, August 18, 2011 | 0 Komen

Layer Cake From Sarawak. Sedap,bkualiti dan ditanggung halal. X sabarnya nk bhari raya. Heeeee..... ;p


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tliur mkanan yg best-best!

Nik Nurehan | Tuesday, August 16, 2011 | 4 Komen
Semenjak puasa ni rindukan perlbagai jenis mkanan. heeee. nampak sangat hantu mkan.
Mana badan x naik lemak. muahahaha. (my mum pum dh mula tegur oke) errkk!!!
Saya sedar tapi nafsu mkn ni menjadi jadi slepas kawen. agaknya rasa rileks skit dh jadi isteri orang ni tapi bahaya!! x pasal2 incik suami kata bdn x chantek ada pluang cari lain. fireeeeeeee!!!! heeee... jgn ada niat/tefikir shingga itu ya. awassssssss!!! kikiki....

Tliur sgt dh ni, tapi bawak bsabar. HUuwaaaa...
Kenapa aja x berbuka dgn fast food. Entah la. x pernah pun berbuka dgn mknan2 cam gini. Slalunya akan dibuka dgn nasi ;P




SELAMAT MENYAMBUT KEDATANGAN NUZUL ALQURAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM

Nik Nurehan | Tuesday, August 16, 2011 | 0 Komen
Sememangnya sudah menjadi tradisi bagi kita umat Islam di Malaysia, pada setiap tanggal 17 Ramadhan kita akan mengadakan peringatan Nuzul Al-Quran.

Bahkan hampir di seluruh negeri-negeri Islam, pemerintahan setempat secara rutin melaksanakan peringatan tersebut setiap tahun, yang sering-kali digabungkan dengan peristiwa Perang Badar Al-Kubra (terjadi pada 17 Ramadhan tahun ke 2 Hijrah, ketika umat Islam pertama kali melaksanakan puasa Ramadhan).
BILA DAN BAGAIMANA AL-QURAN DITURUNKAN

Terdapat dua pendapat mengikut ahli sejarah, termasuk pendapat para ahli hadis, tentang Al-Quran yang diturunkan (diwahyukan) kepada Nabi Muhammad saw.

Pendapat pertama menyatakan bahawa Al-Quran diturunkan pada malam Isnin tanggal 17 Ramadhan, 13 tahun sebelum hijrah (6 Ogos 610 M). Pendapat kedua pula menyatakan bahawa Al-Quran telah diturunkan pada malam Isnin, tanggal 24 Ramadhan (13 Ogos 610 M). Pendapat yang pertama adalah berdasarkan ayat 41 dari Surah Al-Anfaal, manakala pendapat kedua dasarnya adalah ayat 1 Surah Al-Qadr dan ayat 1-4 Surah Ad-Dukhan.

Walaupun tradisi Nuzul Al-Quran telah lazim diperingati pada tanggal 17 Ramadhan, namun sesungguhnya pendapat kedua adalah lebih kuat dan lebih mungkin benarnya. Ini adalah kerana malam Lailatul Qadar yang dipercayai sebagai malam turunnya Al-Quran bukanlah terjadi pada tanggal 17 Ramadhan.

Adapun dalam firman Allah SWT pada ayat 41 surah Al-Anfaal, yaitu: "…jika kamu beriman kepada Allah dan apa-apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami (Nabi Muhammad saw) pada hari Furqan,iaitu di hari bertemunya dua pasukan (diperang Badar, antara muslimin dan kafirin)…" (TTQ 8 : 41) Ayat tersebut tidak ada sangkut-pautnya dengan Nuzul Al-Quran.

Tetapi sebenarnya ayat tersebut merupakan penjelasan tentang hukum pembahagian harta rampasan perang (seperti yang terdapat pada awal ayat tersebut). " Ketahuilah sesungguhnya apa saja yang dapat kamu peroleh sebagai rampasan perang, maka sesungguhnya seperlima untuk Allah, RasulNya, kerabat-kerabat (Rasul), anak-anak yatim, orang-orang miskin dan ibnussabil (orang yang sedang dalam perjalanan)…" (TTQ 8 : 41).

Dan apabila diteliti dengan lebih lanjut, yakni dengan menghubungkan hadis-hadis tentang turunnya Al-Quran, iaitu pada Lailatul-Qadar dan kelahiran Rasullullah pada hari Isnin serta pada catatan-catatan waktu di dalam takwim, maka akan diperolehi kesimpulan yang lebih tepat, iaitu Al-Quran diturunkan pada hari Isnin, malam 21 bulan Ramadhan, 13 tahun sebelum Rasullulah saw berhijrah ke Madinah.
Menurut para mufassirin, Al-Quran yang diturunkan pada malam "Lailatul Qadar" sebagaimana disebut di atas adalah Al-Quran yang turun sekaligus di "Baitul Izzah" di langit dunia. Sedangkan Al-Quran yang diturunkan ke bumi dan diterima Rasullullah sebagai wahyu terjadi secara beransur-ansur selama sekitar 23 tahun.

Adapun ayat-ayat yang pertama diturunkan (diwahyukan) kepada Nabi Muhammad saw adalah ayat 1-5 surah Al-'Alaq.

Dan peristiwa ini terjadi ketika Nabi SAW sedang bertahannus (menyendiri) di Gua Hira. Sedangkan ayat Al-Quran yang terakhir sekali diturunkan adalah ayat-ayat riba iaitu ayat 278 sehingga 281 dari surah Al-Baqarah.
KANDUNGAN (ISI) AL-QURAN

Sudah dimaklumi oleh kaum muslimin bahawa Al-Quran terdiri daripada 114 surah (86 surah Makkiyah, 28 surah Madaniyah), dengan jumlah ayat seluruhnya adalah 6236 ayat (4613 ayat Makkiyah dan 1623 ayat Madaniyah).

Isi ajaran yang tercantum pada Al-Quran sesungguhnya meliputi tiga fasa iaitu:
  • Merupakan cerita atau peraturan (masalah) masa lampau (sejak penciptaan malaikat, langit dan bumi dan sebagainya),
  • Peraturan masa kini (tatkala Al-Quran diturunkan) dan
  • Peraturan untuk masa hadapan (sejak masa Rasullullah saw, masa kini dan seterusnya hari kiamat).
Secara keseluruhannya, Al-Quran berisikan peraturan hukum berkaitan dengan masalah aqidah, ibadah, muamalah, akhlak, hukum-hukum dan sebagainya.

Tcapai! Alhamdullilah jugaa.....

Nik Nurehan | Sunday, August 14, 2011 | 0 Komen
Alhamdullilah wishlist untuk raya telah tercapai. yeyyyyyy! wink2 ^_^
TQ Incik Suami.
Agak2nya apa la yg tcapai yerp. kalau korang ada bc entry yg lepas2 ada Ann kongsikan wishlist smpena raya. Haaaaaa... itu lah yg tcapainya. ;P walaupun x smahal mana bg korang tp Ann tetap bsyukur. Apa pun sudah bpuas hati lah utk dipakai hari raya nati. heee.... Kalau nk lebih drpd itu, hurm tunggulah dulu. Harus menabung dgn lebih manyak lorr. Incik suami, elaun kasi up skit oke. Baru ler cepat, muahahaha. Pening pala la nk layan krenah/wishlist bini yg tinggi2 ni. nanges la. Takpe takpe, ini pun sudah oke. Kita buat koleksi pelan2 yerp. Lain la bg org2 yang moneynyer berbilion billion.. Pilih dan bayar. Kita ni pilih, pikir baru la bayarr.

Seriously seeedaaaap!

Nik Nurehan | Saturday, August 13, 2011 | 0 Komen
MAKANAN : NASI MANDI KAMBING,NASI MANDI AYAM,NASI KABSA AYAM,NASI KABSA KAMBING,FALAFIL,SAMBUSSA,KEBAB,SHISH KEBAB,SHISTAWOOK,SALAD ARAB,FATOUSH,HUMMUS DAN BANYAK LAGI HIDANGAN YANG MENYELERAKAN SERTA MENARIK UNTUK DINIKMATI

UNTUK KETERANGAN LANJUT ATAUPUN TEMPAHAN
SILA HUBUNGI :
RESTORAN : 09-7433389
019-9941275 / 012-9629175
/ 013-9141686

* Selera kami mesti la puji sedap. Heeeee.. Harganya bpatutan hanya rm 13.50 sbukus/spinggan tidak tmasuk tax ;P Slamat Mnjamu Slera......

Sri Chengmai menghampakan kami!

Nik Nurehan | Friday, August 12, 2011 | 2 Komen
Sri Chengmai Seafood Restaurant

Lot 327 , 328 , Seksyen 27
Jalan Sri Cemerlang
15300 Kota Bharu
Kelantan
Tel 09 - 7418328 Fax 09 - 741 8329

Kalau korang2 dh baca title tu pun dh tahu my comment mcm mana kan. x perlu ulas/kasi tau lebih detail/panjang. Dalam kata lain bkn slera kami brempat. Sekian, Trima Kaseh.

* Lain org, lain pdapat/rasa. jd x smestinya kami rasa x ok, anda pun begitu jgk. Kemungkinan sbaliknya. Belum cuba belum tahu. heeeeee... Slamat Mcuba!!


Together forever ^_^ ♥ YOU!

Nik Nurehan | Friday, August 12, 2011 | 2 Komen
Happy anniversary, Incik Suami.
Daisypath Anniversary tickers
Happy Anniversary to the most amazing man I've ever known! Thank you for loving me, for me. I love you.I love you more than you know. Much, much more. Mwah
12 June 2011 - 12 August 2011

Tart Unik Berbentuk Buah&Sayuran!

Nik Nurehan | Thursday, August 11, 2011 | 0 Komen
Untuk kali kdua an menempah biskut tart pelbagai bentuk ini. sgt menarik & sedap! Heeee....
Pengusaha/tokey,Siti Hajar ni berasal dari Bachok Kota Bharu. Lebih memudahkan utk mengambilnya. x perlu pos2. heeee....... Jom kekawang kita menempah smpena raya yg bakal mnjelma tidak lama lg ;P

* Aiii main tempah jerk, mcm malas nk buat sndiri je!!?? heeee.. agaknya gitu lah ;P
* Bagi sesiapa yang brada di sekitar kelantan/kota bharu. Kak Siti akan blk pd 27 August 2011 nati.... So bg sesiapa mahukannya, boleh la set time utk bjumpa atau ke rumahnya.

http://hzcookies.blogspot.com/

HZ HOUSE OF UNIQUE COOKIES adalah pembuat dan pembekal Kuih Unik Bentuk Buahan & Sayuran (Tart Unik, Kuih Arab Unik, Kuih Buahan2)

Kuih Unik Bentuk Buahan & Sayuran ini adalah merupakan produk ‘homemade’ dimana ia menggunakan bahan mentah yang halal dan pewarna yang dibenarkan. Ia amat sedap untuk dijadikan snek seperti biskut-biskut yang lain.

Di dalam tart unik, ia diisi dengan inti nenas, strawberi, coklat, kacang merah, kacang hijau, almond, kurma*, durian* yang sangat berkualiti dalam sukatan yang amat mencukupi untuk membuatkan ia betul-betul dirasai sebagai kuih unik.

Kuih Unik ini amat sesuai dijadikan sebagai hantaran perkahwinan, hantaran pertunangan, hamper untuk semua jenis perayaan, hadiah, cenderahati atau pun sebagai door-gift untuk diberikan kepada para tetamu sebagai tanda terima kasih yang pastinya amat UNIK & memberi satu KELAINAN.

Ia boleh didapati dalam pelbagai bentuk sayuran dan buahan yang menarik seperti bentuk terung, carrot, labu, cili, jagung muda, mangga, manggis, oren, strawberi, ciku, epal dan jambu air. Terkini, pihak syarikat dalam proses merekabentuk bentuk bungaan untuk dipasarkan.

Optical Mouse x Bfungsi!!

Nik Nurehan | Thursday, August 11, 2011 | 0 Komen

Normal Optical Mouse with 800 DPI with LED Light

Huwaaaa.... rosak la pulak. arrggg!!! Sayang, petang neh kita g mall ok! Mahukan tetikus yg baru. Susah lor nk gerak2 ni. nk ngadap laptop pun x de mood dh. heeee.. Bosan!!!

*Tetikus ialah peranti input ke komputer yang berfungsi mengawal gerakan penunjuk atau kursor pada skrin paparan. Ia merupakan peranti kecil yang bergerak di atas permukaan keras dan rata.

Selamat Berbuka Semua ;P

Nik Nurehan | Wednesday, August 10, 2011 | 0 Komen
I would like to wish ALL its Muslim readers and friends, Selamat Berpuasa and Selamat Berbuka Puasa with the loved ones.. =))

This the time to appreciate what we have and to remember those who are less fortunate than us. Be good and do good!

Looking for a stylish bracelet!

Nik Nurehan | Wednesday, August 10, 2011 | 0 Komen
Wishtlist utk hari raya yg bakal menjelma ni mahukan diamond bracelet lorr.. heeee..
Agak2 tcapai ke cita2 ku utk memilikimu. heeee....
yang pasti harganya mestilah berpatutan/mampu beli. i bknnya manyak duet ok nk beli mahal2 mcm you all! Skadar bracelet baru yg murah di hari raya tu, insyaALLAh boleh kut! hahahhaa...
Ataupun ia hnyalah mimpi shj. sobsobsob...... nk wt camne la kan, kalau x tcapai x de rezki la tu!

psssssssssssttt : jeling2 kt incik suami ;P nati si dia blk keje nk suh bc ini entry loll. haha. jahat!
Let the diamond speak for itself, and let the beauty be manifest in a stunning bracelet setting.
What Is The Difference Between Bracelets and Bangles
Bracelets and bangles under the same category. But is there a real difference between a bangle and bracelet? If so, what is it?

The terms "bangle" and "bracelet" have different etymologies. Bangle is from the Hindi bangri which means ring shaped bracelet or anklet. The word "bracelet" is from Middle French brachialle meaning armlet.

Possessing different linguistic roots, both words approximate different regional conceptions of the adornments in question.

The bracelet appears to have the more generic of the two definitions, encompassing anything which may be worn on the arm - though more commonly on the wrist.

Bangle, on the other hand, has more of a fixed form: It is ring-shaped.

The most important distinction that we may solicit, therefore, is that the bangle must be ring-shaped (i.e., always circular, always solid) whereas the bracelet can be flexible.

Jom Makan Colek!

Nik Nurehan | Tuesday, August 09, 2011 | 2 Komen
Colek orang panggil kat kelantan..kalau di luar dipanggil rojak. Istimewanya colek di Kelantan ni ialah ,ianya begitu popular pada bulan ramadhan... selalunya dimakan selepas sembahyang terawih. Jadi kebanyakkan kedai2 akan menyediakan hidangan ini. 'Colek' yang disediakan ialah seperti colek keropok, buah, paru2, limpa, ayam, udang, ikan celup tepung, cucur bawang, popia...
Keadaan restoren tu memang agak sesak.. ramai giler orang.. nasib ada la meja kosong. heeee... x perlu la beratur or bdiri di luar. Kami bdua memilih utk makan di cabang 4 cherang, disebelah kiri kalau dari kota bharu.

Bayangkan nk cari parking pun 3/4 kali round tau. payah tul!
Bagaimana rupanya? punya la excited nk mkn lupa pulak nk amik gambar. slalu nya x penah miss tau amik gamba2 mkanan neh. heeee. Apa tidaknya utk pengetahuan korang2 la yerp ini lah pertama kalinya Ann merasa colek di luar/merasa colek campur. heeeee.. Sbelum2 ni duk dgr aja orang bcerita.

Keropok dihancur , dipatah kecik-kecik, ayam plak dipotong beberapa kerat, udang lg, timun dikerat halus, pendek kata, kalo nak makan tak payah nak kerat,.. terus jer masuk mulut..

* Next time Ann akan cuba tidak melupakan utk snap gamba2 oke ;P
* heeeee maksudnya mau mkn2 colek lg tp ditempat lain pulak la. Bila?? Tunggu bila tul2 trasa teringin la kut. Tahu tahu menda ni hanya ada di bulan puasa tapi kalau tul2 trasa nk mkn br la enjoy skit!

08.08.2011 - Laporan terkini BE NUFFNANG

Nik Nurehan | Monday, August 08, 2011 | 1 Komen
1 iklan dari proton saga & 2 iklan milkadeal
2 iklan dr CimbClicks & 1 iklan dr ChurpChurp

Laporan terkini - Buffered Earnings

Buffered earnings are earnings for metered campaigns that are currently running on your blog. These will be added to your total earnings after the campaign ends
  1. Proton Persona SS nik nurehan +RM 8.41 RM 33.66 0.76%
  2. Maxis Prepaid Data Roaming (Grapevine) witch-mp3 +RM 0.15 RM 0.56 3.3%
  3. Maxis Blackberry Playbook Launch LR an-wardrobe RM 1.09 0%
  4. Perodua Chauffeur LR an-wardrobe RM 0.08 0%
* Agak menurun prestasi ku. huwaaa... ini la akibatnya kalau manyak rehat/buat2 malas..

Diet untuk anda selama bulan Ramadhan

Nik Nurehan | Monday, August 08, 2011 | 0 Komen
Puasa berguna dilakukan untuk memberi kesempatan pada organ tubuh untuk beristirahat. Ketika berpuasa sistem pencernaan melakukan istirahat sehingga tubuh dapat melakukan pembersihan dari racun-racun yang terkumpul dari makanan yang tidak tercerna. Selain itu puasa bermanfaat untuk menurunkan kolesterol, menurunkan berat badan, menurunkan tekanan darah tinggi, dan mencegah gangguan lainnya pada tubuh. Untuk itu perlu kita ketahui bagaimana menjalankan puasa yang baik bagi tubuh. Tips berikut kami berikan untuk anda yang sedang menjalankan program diet selama puasa di bulan Ramadhan ini.

Atur menu makan anda
Selalu konsumsi makanan bergizi baik saat sahur ataupun berbuka, meski dengan menu sederhana, yang penting mengandung lima unsur gizi iengkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin, dan mineral. Untuk menghindari rasa lapar, makanan yang dianjurkan adalah makanan berserat yang biasanya terdapat pada sayur dan buah.

Ritme pola makan
Perubahan waktu makan adalah hal utama yang dirasakan ketika berpuasa. Apabila dalam sehari kita bisa makan besar sebanyak dua kali yaitu makan siang dan malam, selama bulan Ramadhan ini akan terjadi perubahan jam makan yaitu pada waktu sahur dan buka. Pemasukan makanan dan cairan kedalam tubuh juga akan sangat terbatas, disarankan untuk mengkonsumsi menu makanan yang mengandung unsur gizi dan air putih secukupnya untuk tetap fit selama 13 jam berpuasa.

Olahraga saat puasa
Ada baiknya olahraga tetap dilakukan untuk mendukung program diet anda selama bulan puasa. Waktu yang tepat untuk melakukannya adalah 1 atau 2 jam sebelum berbuka dan hindari melakukan olah raga yang terlalu berat.

Jangan langsung tidur setelah sahur
Tubuh memerlukan waktu untuk mencerna makanan, harus ada jeda waktu yang cukup sekitar 30 menit setelah makan sahur. Hal ini dianjurkan untuk menghindari terganggunya proses metabolisme.

Hindari minuman dingin dan kandungan gula yang tinggi
Jangan minum air dingin atau es ketika berbuka, biasakan berbuka dengan minuman hangat. Perut bisa menjadi kembung apabila minum air dingin karena asam lambung dalam tubuh akan meningkat. Hindari juga berbuka dengan yang manis dengan kandungan gula yang tinggi, Menu pembuka yang manis alami bisa didapatkan dari buah korma dan air sari buah (Juice) karena kandungan gula pada sari buah dapat menaikan kadar gula dengan cepat, namun tidak merangsang produksi insulin seperti pada minuman dengan kandungan gula tambahan (sirup, teh manis, atau kolak).

Jangan langsung makan besar saat berbuka
Agar lambung tidak kaget jangan langsung menyantap menu utama pada saat berbuka. hal ini dilakukan karena karena lambung membutuhkan ruangan kosong untuk mencerna makanan. Kunyah makanan dengan baik untuk meringankan kerja pencernaan, sehingga kerja lambung tidak menjadi berat pada saat berbuka.


Kek Lapis dh pun ditempah, Andaaa...?? ;P

Nik Nurehan | Saturday, August 06, 2011 | 1 Komen
Alhamdullilah telah pun selesai menempah&membayar utk kek lapis yang akan di jamu pd hari raya tahun ini, 2011. insyaALLAH 30 august ini aka my besday jgk. heeee..
Hanya 2 jenis kek lapis bcorak yang ann tempah kali ini manakala 3 biji utk ibu mertua aka nenek skali. heeeeeeeeee...

Seperti tahun2 lepas mmg ada jerk kek lapis yg akan dihidangkan di meja kuih/biskut raya tu!
Kira kek wajib di hari raya lorr...

Anda bagaimana....? dah start ke psiapan hari raya tmasuk baju raya, kasut raya, bag raya, kuih raya sgala2 mgenai raya la. Tapi!!! tidak mausk hantu raya oke! heeeeeee

Antara ciri ciri kek lapis sarawak ini:
- Berwarna warni. Minimum 2 warna berlainan (selalunya lebih)
- Tekstur kek kemas dan kukuh
- Menggunakan lebih telur berbanding kek biasa
- Mengambil masa yang panjang dan memerlukan kesabaran
- Tahan lama, sehingga berbulan bulan

* Selamat Hari Raya opssss!! puasa baru baper hari daaaaaa... Selamat Berpuasa&Berbuka!!

Plihan Kek Lapis Sarawak

Nik Nurehan | Friday, August 05, 2011 | 2 Komen
Assalamualaikum. Hi Semuanya. Slamat Bpuasa & Bebuka bila cukup time nanti oke! Heeee..
Sedang sibuk di dapur? huish awal giler!! sedangkan jam baru jek menunjukkan 1.06 tgh hari. x kan dh msk kut. heeeeeeeeeee...
Puan Ann x confirm kan lagik sama ada memasak ataupun membeli di bazar ramadhan shj.
Tp x penah miss pun, stiap hari akan ke bazar ramadhan utk membeli kuih&air dah jgk mkanan tgh malam aka supper yg akan di makan stelah balik smayang teraweh. Auuwwww mcm ler pegi smayang. sedangkan incik suami & my dad shj yg pegi. Me & my mum di rumah shj, Lakukan di rumah pun boleh jgk kan.
Sebut hari raya ni kan wajibnya hari raya disertai kek lapis yg sedap2 n cantek2. beraneka jenis/colour kan. beraneka corak!! mcm2 ado oke!

Pelbagai pilihan kek lapis original dari Bumi Kenyalang ini. Diterbangkan khas untuk anda hingga ke destinasi pilihan anda.

Skg ni sibuk la bcakap mengai kek lapis yg menggunakan butter golden chun yang haram digunakan. Mesti takut/risau utk kita membelinya kan.
tapi alhamdullilah pengusaha kek lapis tidak akan menanggung dosa utk menjual menda2 yg haram bg umat islam utk memakannya kan. so di sini ada la salah satu pengusaha kek lapis yg mnujukkan bukti yg mereka tkcuali dari mjual/menggunakan golden chun.
Jadi bagi sesiapa ingin menempah kek lapis boleh la menempahnya skg tp kalau dr dealer aishoppe ni,hari ini merupakan hari terakhir utk menempah serta membuat bayarannya.


Assalamualaikum dan salam Ramadhan buat pelanggan-pelanggan Aishoppe yang dihormati,

untuk makluman rakan-rakan semua, bahawa kek kami tidak pernah menggunakan butter "Golden Churn" yang mengandungi DNA bab*. Kami menggunakan butter "Bakel" yang kami beli dari Kuala Lumpur. Pihak Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) telah pun melawat kedai dan kilang kami baru-baru ini untuk mengesahkan kami bebas dari penggunaan butter tersebut dan kami telah lulus.

Saya pun memang sangat particular tentang hal-hal halal haram ini. Jadi saya harap rakan-rakan semua jangan berasa was-was lagi tentang penggunaan butter kami.

Harap maklum.
Tempahan Raya 2011:
+ min order 5 biji pada satu2 alamat
+ harga dah termasuk kos pos pada setiap gambar
+ kek ada sepanjang tahun
+ sila isi borang tempahan di blog, http://aishoppe.blogspot.c​om/

Tatacara pembelian dan no akaun di sini, http://aishoppe.blogspot.c​om/2009/03/spring-text-htt​pwwwspringtextcom.html

terima kasih
Pn. Suhaiza Sa'at
* Semua harga yang dipaparkan adalah tetap dan sudah termasuk kos pos.

* Sila kemukakan jenis kek yang ingin anda beli.
* Minimum order 3 biji kek untuk satu-satu alamat (order sepanjang tahun)
* Minimum order 5 biji kek untuk satu-satu alamat (order raya sahaja)

Kek dalam kek ini dilapis menggunakan strawberry jem.
I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com