Petua Untuk Kekalkan Kebahagiaan Rumahtangga - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Petua Untuk Kekalkan Kebahagiaan Rumahtangga

07 May 2012

Petua Untuk Kekalkan Kebahagiaan Rumahtangga

Nik Nurehan | Monday, May 07, 2012 | 0 Komen
Sentiasa Bersyukur - Banyakkan bersyukur pada Allah s.w.t. dan terima pasangan kita seadanya. Bukankah Allah pernah berjanji pada hamba-Nya, jikalau kamu bersyukur akan Aku tambah nikmat-Ku?

Kawal Emosi dan Bermujahadah - Bersabarlah, jangan sakiti hati pasangan dan jangan berdendam, kerana walaupun semasa bergaduh rasa menang tetapi hakikatnya dua-dua kalah atau rugi. Kawal mulut dengan memperbanyakkan zikir, baca Al Quran dan jangan buang masa dengan perkara-perkara yang melalaikan. Sentiasa baik sangka dengan pasangan.

Muhasabah Diri - Selalu minta ampun dengan Allah s.w.t. kerana kita hamba-Nya yang lemah tidak akan pernah lepas dari membuat kesilapan. Kenali hati budi pasangan, jadilah orang yang suka memaafkan dan meminta maaf. Jangan fikir kita rugi atau malu jika kita (terutama suami) meminta maaf terlebih dahulu. Kasih sayang yang berasaskan keimanan lebih berharga dari harta benda, rupa paras dan nafsu syahwat, yang sebenarnya tidak kekal.

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com