Hilang Penglihatan dek diabetes - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Hilang Penglihatan dek diabetes

20 September 2019

Hilang Penglihatan dek diabetes

Nik Nurehan | Friday, September 20, 2019 | 0 Komen
 

Ramai pesakit diabetes sedar pentingnya penjagaan luka pada kaki kerana mahu mengelak ia dipotong. Namun ramai tidak menyedari risiko diabetes bukan sekadar amputasi tetapi boleh menyebabkan kerosakan mata. Lebih teruk jika ia membuatkan pesakit mengalami cacat penglihatan kekal atau dipanggil retinopati diabetes.

“Saluran darah ini mudah pecah dan berdarah. Ini menyebabkan pesakit mengalami gejala kabur penglihatan atau hilang penglihatan secara tiba-tiba. 


Hospital Raja Perempuan Zainab II
PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN 
 1. Perkhidmatan Klinik Pakar Mata
 2. Perkhidmatan Sub Kepakaran Vitreoretina
 3. Perkhidmatan Pembedahan Mata.W
 4. Perkhidmatan Pembedahan Kecil (Mata)
 5. Perkhidmatan Rawatan Pesakit Dalam
 6. Perkhidmatan Optometri. 
WAKTU RAWATAN / JADUAL KLINIK 
Waktu Operasi : 8.00 pagi – 5.00 petang ( Ahad - Rabu) / 8.00 pagi – 3.30 petang ( Khamis) 
Hari
Aktiviti
AhadPembedahan Mata / Pembedahan Kecil
IsninKlinik Pakar Mata – Diabetik / Vitreoretina / Umum
SelasaPembedahan Mata / Pembedahan Kecil
RabuKlnik Pakar Mata – Klinik Glaukoma / Umum
KhamisKlinik Pakar Mata – R.O.P / Paediatrik / Umum
HUBUNGI KAMI
 Klinik Pakar Mata : 09-7452368 


VISI 
Untuk menjadi pusat kecemerlangan dalam rawatan mata dengan membekalkan perkhidmatan mata yang optima termasuk diagnosa awal, rawatan dan menentukan kadar kebutaan rakyat di paras yang rendah. 
MISI 
Membekalkan perkhidmatan penjagaan mata yang berkualiti dan efisien, tinggi tahap profesionalisma dan mesra pengguna. 
OBJEKTIF 
 • Memperbaiki serta mempertingkatkan kualiti kehidupan pesakit- pesakit mata dengan memberi perkhidmatan penjagaan mata yang optima.
 • Mengekalkan serta mempertingkatkan perkhidmatan oftalmologi ke tahap yang lebih efisien dan menjadi pusat rujukan bagi negeri.
 • Melahirkan kesedaran di kalangan masyarakat tentang penyakit- penyakit mata yang mungkin membawa kebutaan serta keperluan mengambil langkah- langkah pencegahan. 
Amalkan gaya hidup sihat dengan menjaga pemakanan, bersenam dan menjalani pemeriksaan mata secara berkala supaya rawatan awal dapat diberikan,” 

 

Apa itu glaukoma?

Glaukoma adalah kerusakan saraf mata yang menyebabkan gangguan penglihatan dan kebutaan. Biasanya kondisi ini disebabkan oleh tingginya tekanan bola mata. Saraf mata adalah sekumpulan serat saraf yang menghubungkan retina ke otak. Saat saraf mata rusak, sinyal yang menyampaikan apa yang Anda lihat ke otak terganggu. Secara perlahan, hal ini menyebabkan hilangnya penglihatan atau kebutaan.

Apa penyebab glaukoma?

Penyebab utama kondisi ini yaitu tingginya tekanan bola mata yang selanjutnya menyebabkan kerusakan saraf mata. Tekanan bola mata yang meningkat dapat disebabkan oleh menumpuknya cairan yang terdapat di dalam mata. Normalnya, cairan mengalir melalui saluran pada mata yang disebut dengan trabecular meshwork. Cairan yang menumpuk disebabkan oleh produksi yang berlebihan atau jika cairan tidak dapat dialirkan keluar dengan lancar.
Penyebab glaukoma tergantung dari jenisnya. Berikut ini adalah beberapa penyebab berdasarkan jenisnya:
 • Glaukoma sudut terbuka: Ini merupakan kondisi gangguan mata yang paling sering terjadi. Pada jenis ini, sudut drainase yang dibentuk oleh kornea dan iris dalam keadaan terbuka. Penyebab glaukoma tipe ini adalah penyumbatan parsial di trabecular meshwork. Hal ini menyebabkan penumpukan cairan dan meningkatkan tekanan bola mata. Biasanya kondisi tekanan pada mata ini bisa terjadi secara perlahan.
 • Glaukoma sudut tertutup: Pada kondisi jenis ini, penyumbatan terjadi akibat sudut drainase yang tertutup atau iris menonjol dan menyumbat drainase cairan. Biasanya kondisi tekanan pada mata jenis ini terjadi perlahan tapi bisa mendadak pula.
 • Glaukoma tekanan normal: Penyebabnya bukan tekanan bola mata, tetapi belum diketahui secara pasti. Kerusakan saraf mata biasanya disebabkan aliran darah yang buruk atau hipersensitivitas. Aliran darah yang buruk dapat diakibatkan adanya penumpukan lemak, yang disebut juga aterosklerosis.
 • Glaukoma sekunder: Tekanan pada bola mata jenis ini disebabkan karena kondisi kesehatan lain atau akibat obat-obatan. Kondisi tersebut dapat berupa diabetes yang tidak terkontrol atau tekanan darah tinggi. Beberapa obat yang dapat menyebabkan glaukoma yaitu obat golongan kortikosteroid.
 • Glaukoma kongenital: Tekanan pada bola mata jenis ini disebabkan adanya kelainan pada saat bayi baru lahir. Kecacatan tersebut dapat mengganggu drainase dan membuat saraf mata lebih sensitif.

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com