Syed Mokhtar kini pemilik permit akhbar Utusan! - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Syed Mokhtar kini pemilik permit akhbar Utusan!

15 October 2019

Syed Mokhtar kini pemilik permit akhbar Utusan!

Nik Nurehan | Tuesday, October 15, 2019 | 0 Komen

Akhbar Utusan bakal beroperasi semula.
Selepas menamatkan cetakkannya pada minggu lepas, berkemungkinan besar akhbar tertua negara, Utusan Malaysia bakal beroperasi semula.


Jutawan Malaysia beli Utusan
Hal ini berikutan satu kenyataan yang diperoleh daripada Berita Harian Singapura yang mana jutawan negara, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah membeli syarikat tersebut.

Sebagai langkah kekal relevan

Langkah yang dibuat adalah bertujuan bagi memastikan akhbar tersebut kekal dicetak seperti sedia kala. Menerusi laporan itu  juga, inisiatif yang diambil Tan Sri Syed Mokhtar adalah sebagai langkah sokongan untuk mengekalkan sektor pengiklanan dan  percetakkan akhbar tersebut terus berkembang.
Pengerusi Eksekutif Utusan Melayu (M) Bhd, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir berkata, Utusan Malaysia akan diteruskan oleh syarikat baru itu.
“Utusan akan kekal hidup kami bubarkan syarikat induk tetapi pemilikkan lesen percetakan diperolehi oleh Aurora Mulia dan mereka akan melancarkan penerbitan baru.”Aurora Mulia adalah syarikat yang dikaitkan dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Namun tidak banyak diketahui mengenai syarikat tersebut selain anak beliau iaitu Syed Danial merupakan salah seorang pengarah syarikat itu.
Terdahulu, Utusan telah memulakan pembubaran dengan memperlihatkan para pekerjanya mengemas barangan dan keluar daripada bangunan tersebut apabila pihak syarikat tidak mampu membayar hutang dan gaji pekerja selama beberapa bulan.

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com