Usahawan-usahawan muda dari selatan THAI dan ASEAN. - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Usahawan-usahawan muda dari selatan THAI dan ASEAN.

02 February 2020

Usahawan-usahawan muda dari selatan THAI dan ASEAN.

Nik Nurehan | Sunday, February 02, 2020 | 0 Komen
"Date in South" digital business and trade exhibition in southern Thailand. 

Timbalan Menteri Dalam Negeri Thailand Nipon Boonyamanee ketika merasmikan Ekspo bahawa kerajaan Thailand akan berkerjasama dengan kerajaan Malaysia dalam membangunkan kawasan sempadan Thailand Malaysia di 9 pintu masuk di Selatan Thai. Dan akan mengangkat taraf perdangangan sempadan dua hala pada tempoh masa terdekat.

“kerajaan menyokong usahawan dan peniaga untuk menjalankan perdangangan dengan Negara jiran khasnya dengan Malaysia yang mana hasil perdangangan sempadan Thai-Malaysia adalah sangat tinggi jika di bandingkan dengan sempadan-sempadan lain.” Kata Nipon. Tambah beliau lagi bahawa jika tidak menyalahi undang-undang kerajaan akan melaksanakan kawasan bebas cukai di sempadan Sungai Golok kerana akan menambahkan value perdangangan kepada sempadan Thai-Malaysia.
"Date in South" digital business and trade exhibition in southern Thailand.
Timbalan Menteri Dalam Negeri Thailand Nipon Boonyamanee ketika merasmikan Ekspo bahawa kerajaan Thailand akan berkerjasama dengan kerajaan Malaysia dalam membangunkan kawasan sempadan Thailand Malaysia di 9 pintu masuk di Selatan Thai. Dan akan mengangkat taraf perdangangan sempadan dua hala pada tempoh masa terdekat. “kerajaan menyokong usahawan dan peniaga untuk menjalankan perdangangan dengan Negara jiran khasnya dengan Malaysia yang mana hasil perdangangan sempadan Thai-Malaysia adalah sangat tinggi jika di bandingkan dengan sempadan-sempadan lain.” Kata Nipon. Tambah beliau lagi bahawa jika tidak menyalahi undang-undang kerajaan akan melaksanakan kawasan bebas cukai di sempadan Sungai Golok kerana akan menambahkan value perdangangan kepada sempadan Thai-Malaysia.
Ekspo yang menghimpunkan usahawan-usahawan muda dari selatan Thai dan usahawan muda dari ASEAN. Ekspo bermula 31 Januari hingga 2 Februari 2020 di stadium Maharaj Majlis Perbandaran Sungai Golok sempadan Rantau Panjang, Kelantan. DATUK SERI SAIFUDDIN NASUTION BIN ISMAIL Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna ketika berucap bahawa banyak tetamu dari luar Negara yang mencari produk hahal. “jadi mereka mahu Malaysia membantu, kalu kita boleh membantu Jepun, sudah tentulah potensi Malaysia dan Thailand jauh lebih besar kerana kita mempunyai sejarah hubungan berjiran yang sangat lama” kata DATUK SERI SAIFUDDIN.

www.niknurehan.comm

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com