Ini Cara Mudah Daftar & Keluarkan Wang I-Lestari KWSP COVID-19 Dari Akaun 2 - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Ini Cara Mudah Daftar & Keluarkan Wang I-Lestari KWSP COVID-19 Dari Akaun 2

24 March 2020

Ini Cara Mudah Daftar & Keluarkan Wang I-Lestari KWSP COVID-19 Dari Akaun 2

Nik Nurehan | Tuesday, March 24, 2020 | 0 Komen
Untuk makluman, pengeluaran KWSP Akaun 2 boleh dilakukan sekiranya anda mendaftar e-Pengeluaran KWSP melalui i-Akaun. Melalui I-Akaun anda boleh melakukan pengeluaran KWSP secara online melalui laman web rasmi KWSP pada bila-bila masa. Bagi pencarum yang belum mendaftar i-Akaun, anda bolehlah membuat pendaftaran dengan segera. Ini langkah mudah untuk anda membuatkan pengeluaran KWSP Akaun 2.

Cara Mendaftar Dan Mengaktifkan i-Akaun KWSP


1. Pergi ke mana-mana Kios atau Kaunter KWSP yang berhampiran untuk mendaftar. Selepas selesai mendaftar anda akan menerima SMS yang mengandungi ID Pengguna dan Kata Laluan sementara untuk iAkaun anda.
2. Layari www.kwsp.gov.my, pergi kepada bahagian “Saya Ahli (i-Akaun)” dan tekan butang “Log Masuk”.
3. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan sementara yang diterima melalui SMS untuk aktifkan akaun.
*Pengaktifan perlu dilakukan dalam masa 30 hari anda menerima SMS.
4. Baca Terma Dan Syarat yang dipaparkan dan pilih “Setuju”.
5. Kemudian tukar ID Pengguna sementara kepada yang baharu (kekal), masukkan Kata Laluan baharu, pilih imej online untuk pengesahan dan masukkan Frasa Rahsia anda. *Jika ID Pengguna tidak diubah, ID Pengguna sementara akan digunakan sebagai ID Pengguna kekal.
6. Apabila pengaktifan selesai, anda akan menerima notifikasi berjaya di skrin anda.
7. Log masuk dengan maklumat akaun baru untuk akses i-Akaun KWSP anda.

Pengeluaran KWSP Akaun 2 Bantuan COVID-19

Di bawah merupakan infografik rasmi pendaftaran yang dikeluarkan KWSP. Anda boleh rujuk juga infografik di bawah.
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)memaklumkan bahawa ahli KWSP boleh membuat permohonan pengeluaran i-Lestari daripada Akaun 2 bermula 1 April 2020. Ahli dijangka menerima wang pengeluaran tersebut melalui akaun bank masing-masing pada 1 Mei 2020. Untuk sebarang pertanyaan, ahli boleh menghantar emel khas bagi i-Lestari yang telah disediakan iaitu ilestari@epf.gov.my. Segala kemaskini terkini serta senarai soalan lazim (FAQ) sedia ada yang telah dimuat naik ke laman sesawang www.kwsp.gov.my.

Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com