Sembelit vs Keguguran - I luv evrything about ..... I luv evrything about .....: Sembelit vs Keguguran

18 March 2022

Sembelit vs Keguguran

Nik Nurehan | Friday, March 18, 2022 | 0 Komen

Sakit nak buang air besar tu memang menguji kesabaran dan mental fizikal taw.

Pemakanan: Pengambilan makanan kurang serat (contoh makanan berserat tinggi adalah buah-buahan dan sayur-sayuran) akan menyebabkan najis berketul dan keras.

Betul la tu, kerana sekarang ni Mama An pantang makan. Siang & malam asyik menu yang sama iaitu ikan bakar & sup. Hari hari menu yang itu sahaja. Mama An tak reti perkataan “bosan”’asalkan dapat makan itu dah Alhamdullilah. Eh dah 2 minggu lebih Mama An makan lauk yang sama ok. Lauk “ikan salmon” dibakar dengan black paper.

Akan tetapi bila dah risau tak “membuang” mula lah makan makan buah pisang. Moga moga dipermudahkan urusan “air besar”.

Hurm tak jalan juga jawabnya terpaksa lah Mama Ann menelan obat “dulcolax”. Obat ini memang num 1 di hati Mama An. Ingatkan tak nak ada pertolongan dari ubat tapi tewasss! Mama An memang recommend sangat dengan ubat ini. Makan sahaja 2 biji confirmmmmmm membuang. 

Dulcolax® biasanya digunakan untuk merawat masalah najis yang keras (sembelit).

Ia adalah ubat julap atau perangsang untuk merawat sembelit atau sembelit. Dulcolax juga boleh digunakan untuk membersihkan usus

Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan pergerakan usus dan membantu dalam menghilangkan najis.

Di sini Mama An nak sampaikan bahawa sakit sembelit itu lebih menyakitkan dari “Keguguran” yang di alami olen Mama An sendiri. Lebih parah jawapannya. Itu pendapat Mama An. Sakit sembelit ini sangat pelik kerana terlalu sakit tapi idokk lah kena ke hospital seperti keguguran itu. Hahahaha.. Related Posts

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

I luv evrything about ..... © . Designed by MaisarahSidi.com